torek, 17. januar 2012

KORITA

Korito je eno najbolj obremenjenih območij v kuhinji, zato je dobro vedeti nekaj malega o vrstah korit, njihovi vgradnji in vzdrževanju, kar nam olajša izbiro pravega korita.


Klasični vgrajeno korito BARAZZA. Barazza
velja za vodilnega proizvajalca korit v Italiji,
ki jih odlikuje predvsem izreden dizajn.
KORITA GLEDE NA NAČIN VGRADNJE 
- KLASIČNA VGRADNJA: Rob korita je profiliran, za okoli pol cm dvignjen nad okolico, korito pa je nasajeno na pult.

- PLOSKOVGRADNO KORITO: Rob korita je poravnan s pultom, tako je celotna površina v istem nivoju.

- KORITA V IZGLEDU PLOSKO VGRADNJE: Korito ima zelo tanek rob in čeprav je nasajeno na pult, zaradi tankega roba izgleda, kot da je poravnano z nivojem pulta. Primerni tudi za pulte iz ultrapasa. Minus korit z videzom plosko vgradnje je, da se jih težko vgradi in zagotoviti dovoljšnjo zatesnitev pred vodo, ker tanek rob korita lahko zaviha navzgor.

PODPULTNO KORITO FRANKE
- PODPULTNO KORITO: Korito je vgrajeno pod sam pult,
tako da se rob korita ne vidi. Uporablja se pri granitnih pultih in pultih iz umetnega materiala, pultu iz kaljenega stekla, skratka materialih, ki jih voda ne poškoduje.


MATERIALI

- KORITA IZ NERJAVČEGA JEKLA: so najbolj pogosta korita, v številnih variantah in oblikah. Na ceno največ vplivata debelina samega jekla ter kvaliteta obdelave proti vodnemu kamnu. Ne rjavi, vzdrževanje je enostavno, inertno in higiensko neoporečno ter primerno za pripravo vseh vrst živil. Načeloma gre cena navzgor po sistemu, debelejši je inox, boljša je obdelava proti vodnemu kamnu in modernejši je dizajn, višja bo cena.
Korita imajo različne globine, od 14 do 22cm, lahko imajo eno ali dve veliki posodi, eno manjšo, z odcejalnikom ali brez ter možnostjo dodatkov (rezalne deske, cedilo,...), ki olajšajo delo v kuhinji. 

Korito Blanco

- KORITA IZ UMETNEGA KAMNA (Ultragranit, Silgranit, Ultraquartz, Fragranit, …): Korita so narejena iz kompozitnih materialov – granitni ali kremenčev pesek, steklo, kovine,… zmešajo z barvami, smolami in lepili. Tako pridobljen material ima vse lastnosti naravnega kamna, poleg tega pa je visoko odporen na udarce, praske, vročino, alkalne in kisle snovi v gospodinjstvu, ni porozen. Dobro se je izogibati bele barve, ker se hitro umaže (postane kremasta) ter črne, na kateri se poznajo ostanki vodnega kamna. V zadnjih dveh letih se beleži velik porast prodaje korit iz umetnega kamna.



Korito iz umetnega kamna PLADOS
- KORITA IZ KERAMIKE: narejena iz keramike, imajo podobne lastnosti kot korita iz umetnega kamna. So zelo obstojna na praske, vročino in zaradi gladke površine enostavni za vzdrževanje.
 
- STEKLENA KORITA so narejena iz kaljenega stekla, , robovi so različno obdelani, notranjost posode pa je običajno iz inoxa. Steklo se lahko barva po RAL lestvici, nekateri proizvajalci pa omogočajo tudi tisk na spodnjo stran korita, kar predstavlja odlično dopolnilo k stenski oblogi v istem dizajnu.

DRUGO: korito se lahko nadaljuje tudi v istem materialu, iz katerega je narejen pult, tako da ni nobenih stikov, recimo iz Kerrocka ali Coriana.

VZDRŽEVANJE

Priporoča se uporaba neabrazivnih in neostrih sredstev (milnica, razredčen alkoholni kis, mehke krpe,…) ter redno vzdrževanje: korito po vsaki uporabi očistite in s krpo obrišite do suhega. Občasno lahko korita namažete s posebnimi polirnimi sredstvi, ki podaljšujejo življenjsko dobo korit, zmanjšajo praske, površino zgladijo in s tem zmanjšajo prijemanje vodnega kamna na površino korita. Pri koritih iz umetnega kamna se sicer načeloma za občasno čiščenje lahko uporablja razredčeno belilo ali alkoholni kis, vendar predhodno preverite v navodilih proizvajalca korita.*

Nekaj priznanih proizvajalcev korit:
 
Kaj pa pipe?
Kitchen, : Astounding Ideas For Kitchen Decoration With Stainless Steel Double Basin Blanco Undermount Kitchen Sink Along With Black Gloss Counter Tops And White Laminate Kitchen Counter
Običajno pipe izdelujejo kar proizvajalci korit. Danes je ponudba velika, od klasičnih pip, do visokih in z izvlečnim tušem. V primeru, da bo korito pod oknom, je potrebno paziti na parapet okna, da se bo odpiral mimo pipe. Če je višina majhna, se lahko uporabi tudi preklopno pipo. Paziti je potrebno tudi na razmerje med višino pipe in globino korita, da se zmanjša škopljenje naokrog. Visoka pipa - plitvo korito. Nizka pipa - visoko korito. Pipe so različno obdelane, od klasičnih inox variant, do satiniranih in krom izvedb, lahko so tudi starane, kar še posebej lepo izpade v rustikalnih kuhinjah.
 
TRENDI
V zadnjih letih se vse pogosteje uporablja korita iz umetnega kamna in sorodnih materialov, saj so na voljo v številnih barvnih in dizajnerskih kombinacijah, načeloma pa imajo tudi globlje posode. Pri koritih iz inoxa so izpostavljene zlasti moderne, kvadratne, ostre linije ter vse bolj gladki odcejalni deli, kar olajša vzdrževanje, hkrati pa tudi doda občutek modernosti v prostor. Prevladuje vgradnja v izgledu ploskovgradnje. Vse večje je tudi povpraševanje po koritih z majhnim odcejalnim delom.

 
Nekaj izbranih modelov pip najdete tudi v naši SPLETNI TRGOVINI. Vabljeni h ogledu in nakupu!


*Studio kuhinj Gros-Novak ne prevzema nikakršne odgovornosti za poškodbe in napake, ki bi izhajala
iz nepravilnega vzdrževanja.

(C)Gros-Novak, d.o.o. Studio kuhinj Gros-Novak www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar