četrtek, 24. november 2011

KUHINJA V RAVNI LINIJI IN KUHINJA V L

Nekaj informacij o postavitve kuhinje najdete že v julijski objavi bloga TUKAJ in na naši spletni strani: TU.

Osnovne postavitve kuhinj potekajo v ravni in vzporedni liniji ter v obliki črke L in U, vse postavitve pa se nadaljujejo v različne izpeljanke: polotoke, otoke, šanke, kuhinjo v obliki črkoeG, združevanje kuhinje z jedilnim delom,..


KUHINJA V RAVNI LINIJI


Kuhinja v ravni liniji se pogosto pojavlja v majhnih stanovanjih. Vse ključne delovne točke se nahajajo znotraj ene linije: hladilnik, kuhališče in korito, vmes pa več ali manj delovnega prostora, odvisno od same dolžine kuhinje, ki je na voljo.
Kuhinja Reflexa v ravni liniji.
KLIKNI za več informacij o kuhinji Reflexa

A ker je prostora na voljo prej premalo kot preveč, je potrebno komponente kuhinje razporediti preudarno: pogosto je potrebno poseči po kompromisih: da se ohrani dovolj delovne površine, mora pečica ostati pod kuhališčem. Manj shranjevalnega prostora v spodnjih omaricah nadomestimo z večjim številom visečih omaric. Pogosto manjkajočo delovno površino nadomesti uporaba jedilne mize ali premičnega delovnega pulta na koleščkih. Idealno se zraven kuhinje nahaja tudi shramba. Tako je glavna funkcija kuhinje priprava hrane in ne shranjevalni center - s tem postane kuhinja dejansko učinkovit prostor za delo.

Medtem, ko je kuhinja v ravni liniji (če ni prekratka ali predolga) optimalna za enega kuharja, pa se dva že malce težje gibljeta eden mimo drugega.
No, se je pa treba sem in tja malo stisnit, če ne gre drugače ;-).

Kuhinja v ravni liniji se dobro obnese v manjših stanovanjih, kjer jo lahko celo elegantno skrijemo z uporabo zaves ali preklopnih vrat. V večjih prostorih pa lahko ravno linijo dopolni polotok ali otok, a več o tem v nadaljevanju.


KUHINJA V L-liniji


Kuhinje v L se pogosto pojavljajo, saj so funkcionalne in uporabniku prijazne. Ker je običajno korito na eni liniji, kuhališče pa na drugi liniji ter na enem ali drugem koncu hladilnik, si tudi dva kuharja ne hodita neprestano po prstih (seveda spet odvisno od velikosti kuhinje.

Pogosto kuhinjo v L zaključuje jedilna miza v istem prostoru. Miza je tudi priročna dodatna delovna površina.

Kuhinja v obliki črke L omogoča lažje gibanje in hkratno udejstvovanje več kuharjev, a je kljub temu zaprta proti steni, torej je kuhar obrnjen stran od dogajanja.
Kuhinja Metrika. KLIKNI za več informacij o kuhinji Metrika.
Klasična kuhinja v L je kompaktna, potrebno je malo sprehajanja od enega konca do drugega in omogoča učinkovito delo. A če so linije dolge, je bolj smiselno uporabiti zasnovo kuhinje v ravno linijo in manjšim zamikom za visoke omarice. Ob eni steni so kuhališče, korito in delovna površina, ob drugi liniji se kuhinja nadajuje z nizom visokih omaric: hladilnikom, dvignjeno pečico in shrambno omaro, v kolikor prostor to omogoča.

Kuhinja v L v sodobnih stavbah pogosto dobiva moderne podaljške: Vse pogosteje so bivalni deli prostorov povezani, kuhinja se nadaljuje v jedilnico in dnevno sobo. V kolikor prostor dovoljuje, se klasično postavitev kuhinje dopolni z otokom ali polotokom - krasen prostor za interakcijo in druženje. 

Razširjena kuhinja tudi omogoča lažje delo, saj je več shranjevalnega in predvsem odlagalnega prostora, kuhar pa ni izoliran od dogajanja okoli njega.




Naslednjič: POSTAVITEV KUHINJE III: vzporedna kuhinja in kuhinja v U.



(C) Gros-Novak, d.o.o., Studio kuhinj Gros-Novak, www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar