Curry pravzaprav ni začimba sama po sebi, temveč gre za mešanico cele palete začimb. Osnovo predstavljajo kurkuma, koriander, kumina, poper, čili, gorčica. Začimbna mešanica izhaja iz južne Azije, uporabljajo jo od Pakistana, Indije, Bangladeša do Kitajske, uporabljajo pa različne mešanice, ki dopolnjujejo osnovne sestavine, vmešajo tudi 20 in več sestavin. Barva curryja je odvisna ravno od sestavin, barvna lestvica gre od rumene, oranžne, rdeče do rjavih odtenkov.
Ponekod, predvsem v Angliji, se izraz Curry uporablja tudi za jedi, ki vsebujejo velike količine te začimbne mešanice. Gre večinoma za enolončnice z različnimi dodatki mesa, zelenjave in začimb ter seveda najpomembnejše: curry-ja, ki daje jedi značilno barvo in okus. Kakšen bo okus, je odvisno od same mešanice začimb, ki so uporabljene, lahko je nežen, sladek, rahlo grenek ali močno pekoč, če je uporabljeno več popra in čilija.
PIŠČANEC NA ŽARU S CURRY-JEM: Pri nas doma Curry pogosto uporabimo za marinado piščanca za žar. Piščančja bedra solim, potresem z izdatno žlico Curryja in prelijem z dvema žlicama olivnega olja (več ali manj, odvisno od količine mesa), vse skupaj dobro premešam, pokrijem in pustim v hladilniku vsaj dve uri, še bolje čez noč, da se meso prepoji z okusi. Potem pa hop na žar. Meso je mehko, sočno in odličnega okusa. Zanimivo, še nobeden ni ugotovil, katera začimba je bila uporabljena, pojedo pa vse :-). Torej že mora biti dobro.
RIŽOTA S SVINJINO IN CURRY-JEM: Še ena jed, ki jo kar pogosto pripravimo, ravno pri tej sem ugotovila, da je rižota boljšega okusa, če se uporabi rdeč ali oranžen curry kot pa rumen. Pri rumenem okus ni tako izrazit, čuti se le malce grenek priokus.
Torej 20 dag svinjine narežem na koščke in jih prepražim na malce olivnega olja (ekstra deviško, seveda :-), dodam nasesekljano polovico čebule in nasesekljan strok česna (domačega 1 strok, ker je zelo aromatičen, tistega kitajskega lahko tudi tri stroke in se ga ne bo kaj prida čutilo), eno žlico paradižnikove mezge, sol, poper in eno zvrhano žlico curryja, 20 dag riža Arborio (to je tisti drag riž za rižote) in zalijem z vodo, toliko da je vse skupaj prekrito. Med kuhanjem sem in tja premešam, dolijem vodo, ko je potrebno, na koncu dodam še malce sesekljanega peteršilja. Kdor želi, lahko uporabi tudi nariban parmezan, meni je bolj všeč brez. Zraven pa zvrhana skleda zelene solate.
PIŠČANEC PO INDIJSKO S CURRY-JEM:
Ta recept sem našla na internetu, ni še preizkušen, bo pa na sporedu ta vikend, sporočim, ali je užiten :-) (oziroma kakšen izraz na obrazu bodo imeli naši otroci, ta pove veliko :-).
Torej potrebujemo 3 jed. žlice olivnega olja, 1 majhno sesekljano čebulo, 2 stroka sesekljanega česna, 3 jed. žlice curry-ja, 1 čajno žlico cimeta (sliši se čudno, ker cimet največkrat povezujemo s pecivom, bomo videli, kaj bo nastalo), 1 čajno žličko mlete paprike, 1 lovorjev list, 1/2 čajne žličke mletega ingverja, 1/2 čajne žličke sladkorja, 2 kosa piščančjih beder brez kosti, narezanega na koščke, 1 jed. žlica paradižnikove mezge, 1 skodelico navadnega jogurta (verjetno pride v poštev tudi kisla smetana), 3/4 skodelice kokosovega mleka, sok polovice limone, 1/2 čajne žličke kajenskega popra.
Na olivnem olju prepražiš čeblo, dokler ne porjavi, dodaj česen, curry, cimet, papriko, lovor, sladkor in sol. Mešaj dve minuti. Dodaj piščanca, paradižnikovo mezgo, jogurt in kokosovo mleko. Počakaj, da zavre, nato zmanjšaj ogenj, da rahlo vre. Kuhaj 20-25 minut.
Odstrani lovorov list, dodaj limonov sok in kajenski poper, kuhaj še 5 minut. Ponudi z rižem.
(C) Gros-Novak, d.o.o. Studio kuhinj Gros-Novak www.gros-novak.si
Ni komentarjev:
Objavite komentar