petek, 28. september 2012

KUHINJSKI OTOK

Kuhinjski otoki so v zadnjih letih vse bolj aktualni, saj se je način življenja precej spremenil. Kuhinja ni le prostor za pripravo hrane, temveč tudi družabno središče, kuhar(ica) ni skrit(a) in osamljena, temveč je kuhanje postalo skupinsko druženje, družabni dogodek. Tako je ravno kuhinjski otok tisti, ki omogoča vsestransko izrabo kuhinje kot družabnega prostora.


Tudi v rustikalno kuhinjo se lahko vključi kuhinjski otok.
KAKO VELIK NAJ BO OTOK? Odvisno od tega, čemu bo otok namenjen. Pri načrtovanju je potrebno paziti, da mimo otoka ostane dovolj prehodnega prostora ter da je na otoku poleg bele tehnike dovolj delovne površine.
 
 
KORITO NA OTOKU? S koritom na otoku je nekoliko več dela, ker je potrebno na ustrezno mesto potegniti vodovodne cevi s priključki in odtok za korito in/ali pomivalni stroj, za slednjega je potrebna tudi elektrika. Prednost korita na otoku je v običajno večji delovni površini okoli njega, saj je prostor tudi za koritom. Pomankljivost je špricanje vode po okolici, kar zna biti težava pri ožjem otoku. V primeru kuhališča ob steni, nosimo posodo prek kuhinje, zato lahko nekatere motijo kapljice, ki kapljajo na tla. Enako velja obratno, ko je kuhališče na otoku in korito ob steni.
Majhen otoček.
KUHALIŠČE NA OTOKU?  Pogosta rešitev, saj največ časa preživimo ravno pri loncih, tako imamo večji pregled proti dnevnemu prostoru. Kuhinjski otok mora biti v temu primeru dovolj globok (80 ali več cm) ali kako drugače zaščiten (steklena pregrada, dvignjen šank, višje omarice spredaj ipd.), da se na drugi strani prepreči špricanje po tleh. V primeru, da bo otok oziroma poglobljen pult na otoku služil tudi kot šank, kuhališče na otoku odsvetujemo, razen če se bo šank uporabljal, ko se ne bo kuhalo. Namreč ni prijetno sedeti ko proti tebi letijo kapljice vrele vode.
Pri načrtovanju kuhališča na otoku je potrebno predvideti elektiko ter na stopu odvod za napo. Na voljo je veliko število dizajnerskih in funkcionalnih nap. So pa običajno otočne nape dražje od klasičnih stenskih.
 
KORITO IN KUHALIŠČE NA OTOKU? V tem primeru se glavna delovna površina prenese na kuhinski otok. Upoštevati je potrebno, da mora biti v temu primeru za neoteženo delo otok dovolj velik (od 2,70m dalje) oziroma mora biti velik sam prostor v katerem bo kuhinja, da vse skupaj ne deluje natlačeno in je otok uporaben.
 

Kuhinjski otok z glavno delovno površino,
v obliki črke L. Dekorativna kuhinjska
napa in velika pipa ustvarjata uau efekt.

KUHINJSKI OTOK je običajno pravokotne oblike, a ga lahko izpeljujemo na vse mogoče načine. Lahko se nadaljuje v podaljšan pult za mizo, lahko je v enem delu dvignjen ali spuščen kot šank ali zajtrkovalna mizica, delno zamaknjen, podaljšan v polkrog ali obliko trikotnika, se zaključi z višjimi, proti dnevnemu prostoru obrnjenenimi steklenimi ali odprtimi omaricami,....

POGOSTE NAPAKE pri izvedbi otoka:
- kuhinjske omarice se ne pritrdijo v tla, zlasti pri majhnih otokih s predalniki, zaradi česar lahko pride do prevrnitve otoka in poškodb ljudi.
- Kuhinjski otok se tlači v premajhen prostor. Če za kuhinjski otok ni dovolj prostora, se mu raje odpovejte ali razmislite o polotoku. Otok namreč zavzame veliko prostora in v majhni sobi deluje natlačeno in prisiljeno, njegova funkcija pa se v marsičemu izgubi.
Velik kuhinjski otok, ki se nadaljuje v priročno mizo.
- Preveč stvari na otoku. Tudi pri otoku je potrebno paziti na dovolj delovne površine. Kuhališče in korito skupaj na majhnem kuhinjskem otoku sta nepraktična.
- Če niste ljubitelj druženja med kuho in odprte kuhinje, se otoku raje odpovejte. Res da je trenutno zelo popularen, a v prvi vrsti morate pri načrtovanju kuhinje slediti svojim potrebam, željam in navadam, ne pa modnim trendom.
- Neupoštevanje višjih stroškov. Otok je dražji od standardne postavitve kuhinje ob steni. Razlog je v temu, da morajo biti omarice obdelane z vseh strani, torej je porabljenega materiala več. Prav tako so otočne nape lahko precej dražje, več dela je pri izvedbi inštalacij, če je na otoku voda.

Za brezplačni izris in svetovanje pri načrtovanju kuhinje nam lahko pišete na info@gros-novak.si.

O drugih postavitvah si lahko več preberete v povezavah:
Vzporedna kuhinja
Načrtovanje kuhinje
Kuhinja v U
Kuhinja v ravni liniji in kuhinja v L
Splošno o postavitvi kuhinje
 
(C) Gros-Novak, d.o.o. Studio kuhinj Gros-Novak www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar