četrtek, 25. oktober 2012

VZPOREDNA KUHINJA

Vzporedna kuhinja je precej pogosta predvsem v starejših stanovanjih. Glavna značilnost vzporedne kuhinje sta dva niza omaric na nasprotni steni.
 
Kuhinja Lux
Z vidika kuharja ima nekaj prednosti in pomankljivosti. Kuhinja je namenjena izključno kuhanju, saj je zaprta med dve liniji, a je po drugi strani optimalna, saj se kuhar le vrti okoli svoje osi (v kolikor kuhinja ni prevelika, seveda). Pogosto so vzporedne kuhinje zasnovane kot prehoden prostor - skozi kuhinjo se pride do jedilnice, kar zmanjšuje funkcionalnost kuhinje. Po drugi strani pa se hladilnik lahko umesti tako, da je na dosegu roke tako v kuhinji kot iz jedilnice.
 
Pri vzporedni kuhinji je pogosto težava osvetlitev, saj ta prihaja od strani (v kolikor v sami kuhinji ni oken). Tako je priporočljivo visoke omarice postaviti tako, da ne zapirajo dostopa direktne svetlobe do delovne površine.
 
Obstajata dve osnovni izpeljanki:
- kuhališče in korito na isti liniji.

Glavni delovni niz poteka ob isti liniji. delovna površina, korito, delovna površina, kuhališče, delovna površina. Optimalno, če je vmesnega prostora dovolj, ne preveč in ne premalo. Premalo (recimo nekje manj kot pol metra) otežuje delo, več kot 1 meter pa ustvari nepotrebne razdalje od enega do drugega konca, kar pomeni več sprehajanja (kar ni nujno minus :-). Prednost te postavitve je tudi, da se lonce prenaša prek pulta in tla ostajajo čista. Običajno se na drugi strani nahajajo hladilnik, shrambni del in dodatna delovna površina.

- korito in voda na nasprotni liniji.
Prednost take postavitve je več delovne površine levo in desno od korita in kuhališča, kar je zelo pomembno pri majhnih kuhinjah, kjer je potrebno posebej paziti na funkcionalnost kuhinje. Ob strani se kuhinja zaključuje s hladilnikom in shrambnimi omaricami. Pomankljivost je že zgoraj omenjeno prenašanje loncev preko kuhinje.


 Več o postavitvi kuhinje:
Kuhinja v ravni liniji in kuhinja v L
Kuhinja v U
Kuhinjski otok
Splošno o postavitvi kuhinje



(C) Gros-Novak, d.o.o. Studio kuhinj Gros-Novak   www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar