torek, 23. oktober 2012

OTROCI V KUHINJI

Da ne bomo samo o kuhinjah in njihovih elementih, še nekaj malega o tem, kaj v kuhinji lahko počnemo skupaj z družinskimi člani.
 
Lahko pečemo. Otroci ljubijo packanje, nadevanje modelčkov za muffine, mesenje krhkega testa za jabolčno pito in okraševanje svojih izdelkov. Sicer je pogosto potrebno zamižati na obe očesi, ko vidimo raztur :-), ki ostane na koncu, a otroško veselje in skupen čas so pomembnejši. Izbiro receptov prepustim vam, na tem mestu le nekaj idej za popestritev. Različni barvni bonbončki, suho sadje kot so rozine, brusnice, marelice, oreščki, sezam, ipd. lahko služijo za dekoracijo. Otrokom lahko namenimo tudi ostanke testa, ki ga odrežemo ob robu potice ali jabolčnega zavitka, da iz njega ustvarijo kar želijo. Tudi priprava pice je super za otroke, sami lahko narežejo sir, papriko, paradižnik in si naredijo poljubno pico.
 

Okraski iz slanega testa.

Lahko naredimo slano testo. Vzamemo 1 skodelico vode, 1 skodelico soli in 2 skodelici bele moke. Sestavine zamesimo v enotno maso, ki jo uporabimo za oblikovanje raznoraznih stvari, od venčkov in obeskov za novoletno smrekico do različnih figuric, uporabite domišljijo. Majhni otroci lahko uporabijo tudi valjar in iz testa izsekujejo z modelčki za piškotke. Po končanem delu postavimo figure na peki papir in nekam na toplo (radiator, peč, pečica), da se masa posuši. Nato lahko figurice pobarvamo s tempera barvami.
 
Lahko se gremo uganke. Zapremo oči, drugi člani družine nam pod nos dajo poljubno začimbo, sadje, zelenjavo, mi pa moramo samo z vohanje ugotoviti, kaj je to.
 
Mini kuhinja za otroke,
narejena iz kartonaste škatle.
Lahko ustvarjamo. V kuhinji je cel kup pripomočkov, ki jih lahko uporabimo pri ustvarjanju. Makarončki in na koščke narezane slamice lahko postanejo ogrlice. Krompir štampiljka. V prihodnjih dneh bo čas za strašne buče. Kostanj in koruza sta skupaj z zobotrebci odlični za izdelavo majhnih fantičkov in kužkov. Z barvami za steklo lahko pobarvamo kozarce za vlaganje, ki postanejo lepo dekorirane posode za shranjevanje moke in polente. Enako lahko naredimo tudi s servietno tehniko.
 
Piknik sredi zime? Zakaj pa ne. Sredi kuhinje raztegnemo odejo in na njej pripravimo malico. Še družabna igra in imamo zabavo za cel popoldne, lačni pa tudi ne bomo, hladilnik je na dosegu roke :-).
 
Naredimo mini kuhinjo za otroke.  Rabimo večjo kartonasto škatlo, škarje, dober lepilni trak in mekol, barve. V škatlo izrežemo vratca za omarice, nanjo prilepimo obešalnik za krpe, otroci lahko izrežejo pipo in narišejo šteilnik ter kuhnjico pobarvajo. Tako bo v kuhinji kuhalo staro in mlado :-).
 
Naredimo sporočilno tablo. To je hec za otroke in fajn za starše z luknjastimi možgani (kot sem recimo jaz). Uporabimo lahko različne podlage, recimo leseno desko, ki jo ne rabimo več. Površino pobrusimo in obrišemo prah. Nanjo nanesemo več plasti barve za table (dobi se v specializiranih prodajalnah, tudi na internetu). Pustimo, da se posuši. Rob oblikujemo po svojih željah, lahko samo kot enobarven lesen zaključek ali z morskim motivom prilepljenih školjk. Lahko je tudi povsem kuharska - po robu se nalepi makarončke. Zadaj seveda ne sme manjkati obešalo za na zid. Na tablo lahko otroci s kredo rišejo svoje risbice, starši pišejo opomnike in sporočila, je pa tudi prikaden prostor za zapis najljubših receptov. Barvo za table lahko nanesemo tudi na shranjevalne kozarce za zapis vsebine. Lahko pa z barvo za tablo prebarvate celo steno in dobite eno ogromno platno za ustvarjanje.

Lovilec sanj
V kuhinji najdemo ves potreben material za izdelamo lovilca sanj. Nočne more lahko malčke hudo obremenjujejo in lovilec sanj jih lahko razbremeni. Preprosta finta, a važno, da verjamemo, da se vanj ulovijo vse grde sanje :-). Vzamemo plastični ali papirnati krožnik in izrežemo sredinski del. Lahko uporabimo tudi kos kartona, Nasploh, rabimo krog z luknjo v sredini :-). V kuhinji se zagotovo najde tudi vrvica. Lahko jo pobarvami z barvami za tekstil ali kar s flomastri ali tempera barvami. Potem jo nalepimo okoli kroga, tako da oblikujemo pajkovo mrežo. Na spodnji del kroga obesimo več vrvic, na katere nanizamo pobarvane kamenčke, koščke barvnih servietov, pobarvane makarončke, karkoli je ljubo otrokom, jim veliko pomeni in jih pomirja. Mrežo obesimo nad posteljo. Seveda jo je treba potem vsake toliko otrest, ko se napolnijo z grdimi sanjami :-).
 

(C) Gros-Novak, d.o.o. Studio kuhinj Gros-Novak www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar