nedelja, 28. oktober 2012

CENE KUHINJ

Kuhinje so eden dražjih elementov v stanovanju, saj cene lahko dosegajo nekaj tisoč €, pri vrhunskih kuhinjah celo več 10.000€, med njimi pa lahko prihaja do velikih razlik. Vzrokov za to je več.
Vrhunska kuhinja EGGERSMAN.
Stranice, vratca in pult so narejene iz granita.
 
Na končno ceno kuhinje vpliva:
- Materiali
- mehanizmi in okovja
- detajli
- obsežnost izbire (barv, obdelav, detajlov, ddoatkov,...)
- dodatne storitev
- drugo

Najprej je cena kuhinje odvisna od materialov, njihove kvalitete, količine osnovnih surovin, ki se jih porabi, do časa, ki se ga rabi za izdelavo. Za en iveral se porabi precej manj časa in materiala kot pa za izdelavo rustikalne rezkane fronte, tudi cena osnovnih surovin bo nižja. Prav tako je recimo ceneje in hitreje narediti 2x lakirano fronto kot pa 14x obdelano. Pogosto uporabniki od zunaj ne moremo videti podrobnosti, recimo vrste lepil, ki jih uporabljajo pri lepljenju folij in laminatov ali velikosti iveri v steni ohišja, čeprav to vpliva tako na ceno kot na kvaliteto izdelka.


Druga pomembna postavka pri cenah kuhinj so mehanizmi, od okovij do izvlečnih košar ipd. Okovja pri kuhinjah morajo biti robustna, imeti morajo dolgo življenjsko dobo, saj se omarice odpira po nekajkrat dnevno, poleg tega morajo imeti veliko nosilnost zaradi teže, zlasti je to nujno pri masivnih vratcih. Boljši kot so mehnizmi, bolj imajo dodelane rešitve in podrobnosti, dražji so. Za dolgo življensko dobo priporočamo mehanizme proizvajalcev Grass in Blum.

Izvlečni predalnik s počasnim zapiranjem.
Tretja točka, ki določa ceno kuhinj je možnost izbire. Pri cenejših kuhinjah je načeloma omejena izbira barv, materialov in obdelav. Seveda se z večjo izbiro poveča strošek za proizvajalca, ta strošek pa se potem prenaša v celotni liniji. Zagotovo je cenejše narediti sto korpusov iz belega iverala kot pa deset iz belega, 20 v barvi oreha, 30 v barvi češnje itd. Kuhinje srednjega razreda imajo večjo izbiro modelov, barv in obdelav, pri vrhunskih kuhinjah pa je izbira praktično neomejena, veliko se uporablja dražje matriale - recimo inox, granit, umetni kamen, Corian ipd.

Dražje (vrhunske) kuhinje se posvečajo detajlom - obdelavi robov, podrobnostim, do potankosti prefinjenim rešitvam tudi za na videz nepomembne problemčke. 
In na koncu so tu še marketinške finte. Ljudje radi vidimo, da smo uspešni pogajalci in smo dobili dobro ceno, čeprav je v ozadju vse kaj drugega kot ustrežljivost do kupcev. 40% popust se zagotovo sliši bolje kot 10%, še posebej, če pride naokrog tudi direktor in reče besedo ali dve, a vendar je na koncu važna končna cena, kaj je vanjo vključeno in ne višina popusta.

Ceno določa tudi storitev, od načrtovanja, izmere, do dostave in strokovne montaže. Na ta del ljudje radi pozabljamo, a z nakupom se storitev ne konča. Tako kot je pri servisu avta pomemben dober in ugoden servis, je tudi pri kuhinjah pomembna kvalitetna montaža in poprodajna storitev.
 
Več o materialih v kuhinjah si lahko preberete tudi v povezavi.



(C) Gros-Novak, d.o.o. Studio kuhinj Gros-Novak,   www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar