četrtek, 3. maj 2012

KUHINJE PO MERI?

Še vedno prevladuje mnenje, da nam v primeru nenavadnih kotov, mansardnih stropov, neravnih sten ipd. ne preostane drugega, kot da naročimo unikatno kuhinjo.
A temu že kar nekaj časa ni tako.

Pravzaprav je vsaka kuhinja narejena po meri. Če je nekoč veljalo, da se v ravno linijo postavi omarice in na koncu ostane nekaj cm praznega prostora, ki je služil za shranjevanje metle :-), se danes kuhinje čim bolj zapre in izkoristi vsak košček, pa četudi je kuhinja minimalistična.

Pult objema steber sredi prostora
Predpogoj za natančno izdelano kuhinjo je točna in skrbno narejena izmera prostora. Ne samo tloris, tudi kote, nagnjenost zidov, parapet oken, podboje itd. je potrebno upoštevati.
Natančna izmera nam omogoča marsikaj:
- Pulte se že predhodno odreže pod kotom dveh sten. Pogosto se koti zapirajo (manj kot 90°) ali odpirajo (več kot 90°). S pulti, prilagojenimi kotom sten se skrajša čas montaže, pulte ni potrebno rezati na licu mesta, zmanjša se možnost napak.

- Nadležen dimnik, ki štrli iz stene in kvari ravno linijo? V takem primeru se omarice in pult opaše okoli dimnika. Cilj je, da se ravna linija kuhinje nadaljuje, omarice pa čim bolj izkoristi.

Mansardna kuhinja - viseče omarice so prilagojene naklonu
strehe, zgornji rob omaric je poravnan z višino hladilnika.
Na sliki je kuhinja Reflexa.
http://www.gros-novak.si/kuhinja-reflexa.php

- Mansarda?  Z malce več dela je tudi mansarda lahko izkoriščena. Omarice se prilagodi poševnini stropa, zadaj ali ob strani.

- Poglobljen pult se pogosto uporabi v primeru izboklin v steni (kot tisti dimnik v prejšnji točki) - v tem primeru se lahko uporabi standardne omarice in ni potrebna izdelava po meri ali so predelave minimalne.

Poglobljen pult nadomešča okensko polico.
Poglobljen pult se pogosto uporabi kot rešitev tudi, ko lastnik nove kuhinje želi korito in pomivalni stroj na drugi lokaciji kot so inštalacije, teh pa ne želi ali ne more premikati. Tako se cevi za dovod in odvod vode lahko spelje zadaj za omaricami.

Polkrožna kuhinja
- Tudi omarice po meri in željah lastnika bodoče kuhinje niso noben problem. Omarica je lahko široka 28,6cm, globoka 35,8cm in visoka 77,8cm. Lahko ima spodaj predalnik ali dva, vgrajeno pečico, klasična vratca, za katero se skriva mikrovalovka in je poravnana z višino prostostoječega hladilnika.


(C) Gros-Novak, d.o.o. Gros-Novak notranja oprema   www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar