petek, 11. maj 2012

STENSKE OBLOGE V KUHINJI

Pomislimo, koliko ur dnevno gledamo v zid pred seboj. Je res potrebno gledati v bež kvadratke ali lahko postane stenska obloga center-point kuhinje?
Nekaj informacij o stenskih oblogah dobite tudi v naslednjih vrsticah:
Steklene ploščice so na našem trgu precejšnja novost.
Še vedno najpogostejša izbira za stensko oblogo v kuhinji so PLOŠČICE. Izbira je pestra, od klasičnih do steklenih in mozaičnih. So nezahtevne za vzdrževanje, uporablja se jih tako pri klasičnih kot tudi modernih kuhinjah, slaba stran so fuge. Ploščice se lahko polaga pred montažo kuhinje ali po njej. Zlasti v Nemčiji, ZDA in Kanadi ploščice raje polagajo po montaži kuhinje, ker ni potrebno montirati zaključne letve in ker s strani rob kuhinje ni viden, saj so omarice poravnane s ploščicami. Slaba stran kasnejšega polaganja ploščic je v težjem delu za keramičarje: otežen dostop, poškoduje se lahko pult in omarice, zato morajo biti pri svojem delu bolj pazljivi in natančni.

Kaljeno prozorno steklo na zeleno
pobarvanem ozadju
STEKLO je vse bolj priljubljena izbira za stensko oblogo, predvsem zaradi preprostega vzdrževanja in končnega efekta. Steklo mora biti kaljeno. Lahko se poljubno barva po RAL-lestvici, lahko je prozorno in se pobarva zadnjo steno ali se za steklo pritrdi fototapeto ali pa steklo osvetlite z led lučkami v kontrastni barvi, recimo močni vijoličasti ali limonasto zeleni. Steklena obloga je omejena z dolžino okoli treh metrov, pazljivost je priporočena tudi pri morebitnih izvrtinah, barvi in poziciji vtičnic in stikal. Steklena obloga se montira po zaključeni montaži kuhinje. Šele ko so omarice in pult postavljene, se naredi šablona z označenimi izvrtinami ali natančna izmera. Tako steklo dejansko sega od spodnjih do zgornjih omaric, izvrtine pa so tam, kjer morajo biti.

Obloge iz ULTRAPASA v vzorcu pulta so narejene iz istega materiala kot pult, možni so številni barvni vzorci. Ultrapas je trpežen in odporen, cenovno ugodnejši kot steklo, najnovejši trendi gredo k 0,5cm dvojnem ultrapasu s polnilom, da se doseže čim manjša debelina in zasede čim manj prostora. Paziti je potrebno na plinsko kuhališče, v tem primeru je potrebno namestiti globji pult z vsaj 15cm vmesnega prostora med kuhališčem in ultrapasom, da se prepreči možnost požara. Stensko oblogo iz ultrapasa se lahko montira po celotni steni ali samo kot nekaj deset cm debel pas. Lepa je tudi sternska obloga, pri kateri se kombinira pas ultrapasa in pas stekla.



PRALNA BARVA je cenovno zelo ugodna rešitev. Narejena iz epoksija ali lateksa, se preprosto nanaša na zid. Če se naveličate barve, jo brez težav prebarvate z drugim odtenkom. Pri kuhališču se vseeno priporoča drugo oblogo zaradi večje izpostavljenosti (steklo, ultrapas, ploščice, inox).

KERROCK V primeru pulta iz Kerrocka je smiselno izbrati tudi stensko oblogo iz istega materiala, ker se tako izognete vsem stikom. Stenska obloga iz Kerrocka je lahko potegnjena v višini med zgornjimi in spodnjimi omaricami, lahko pa se zaključi že kakih 20cm nad spodnjimi omaricami. Kerrock je med dražjimi materiali, ki so na voljo pri izbiri pultov ali stenskih oblog. Narejen je iz posebne plastične mase, zato se lahko poljubno oblikuje, tudi v krivine, je topel na otip, velika prednsot je tudi, da ni stikov, saj je lahko celoten pult (in stenska obloga) narejen iz enega kosa.

KAMEN in UMETNI KAMEN prideta v poštev zlasti, ko je tudi pult narejen iz istega materiala, obloga je lahko potegnjena do zgornjih omaric ali le kot rob. Stiki so vidni, oba materiala sta med dražjimi.

Kuhinja Eggersmann z aluminijasto stensko oblogo:
Zlasti pri ultra modernih kuhinjah se kot stensko oblogo uporablja tudi INOX ali ALUMINIJ. Izgled je eleganten, rafiniran, vzdrževanje preporosto, je pa potrebno paziti, da se ne uporablja grobih krp, saj se sicer lahko poznajo raže.

Še ena, sicer redko uporabljenih stenskih oblog je OGLEDALO. Mogoče nenavadno, je pa dobrodošla popestitev v majhnih kuhinjah, saj navidezno prostor poveča, ga poglobi, poleg tega pa svetlovo odbija nazaj v kuhinjo.



(C) Gros-Novak, d.o.o. Studio kuhinj Gros-Novak www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar