petek, 18. maj 2012

POMIVALNI STROJI

Pomivalni stroj je danes skorajda nepogrešljiv element kuhinje, saj je kuhinj brez njega vse manj. V zadnjih desetletjih se je pri razvoju pomivalnih strojev zgodil velik premik. Poraba vode in elektrike se je zmanjšala za nekajkrat, medtem ko se je kvaliteta čiščenja bistveno povečala.
Pomivalne stroje lahko razdelimo na prostostoječe in vgradne.
Prostostoječi stroji so običajno beli, vendar se dobi tudi take, ki imajo bolj poudarjeno estetiko in dizajn (inox, srebrni, barvni). So dobra rešitev, kadar stroj kupujemo naknadno, ko je kuhinja že montirana in predstavlja celoto oziroma bi morali postavitev kuhinje spreminjati naknadno. Nekaterim prostostoječim pomivalnim strojem se lahko odstrani zgornja plošča, zato se jih lahko delno vgradi pod pult (prej preverite vgradne mere in tehnične značilnosti!).
Popolnoma vgradni pomivalni
stroj WHIRLPOOL WP98
Vgradni pomivalni stroji so lahko delno ali popolnoma integrirani oziroma vgrajeni. Pri popolnoma integriranem pomivalnem stroju je komandna plošča skrita zgoraj na zgornjem robu vratc in je vidna le, ko vratca odpremo.
Kako vemo, kdaj je stroj končal z delom? Stroji konec programa sporočijo s zvočnim signalom (ki se ga običajno lahko izklopi). Med pranjem spodaj pri coklu sveti lučka, ki po koncu programa ugasne.

Delno integriran pomivalni stroj ima spredaj tudi montrana vratca, vendar le do višine kontrolne plošče. Kontrole se torej nahajajo na sprednji strani stroja.

Delno vgradni pomivalni stroj BRANDT
Katero širino stroja izbrati? Tako vgradni kot prostostoječi stroji obstajajo v širini 45 in 60 cm. 45 cm stroje priporočamo res samo, kadar ni prostora za večjega ali pa se zelo, zelo malo pomiva, saj so sicer manj ekonomični kot 60 cm (glede na prostornino ter porabo energije in vode).


Košare v strojih so lahko povsem običajne, nekatere imajo zložljive pregrade za krožnike in kozarce, odstranljivo košaro za pribor ipd. V kolikor je predal za pribor zraven stroja, priporočamo tretjo košaro, ki je nameščena povsem zgoraj. Prednost te košare je, da se spodaj pridobi prostor za večje lonce, v košaro za pribor pa žlice in vilice zgolj "namečete" ter jih preprosto prestavite v predalnik. V kolikor sta pomivalni stroj in predalnik za pribor dlje narazen, je boljša izbira pomivalni stroj s stoječo košaro za pribor, ki jo lahko odstranite in odnesete na želeno mesto. Občasno pridejo prav tudi po višini nastavljive košare, zlasti, ko peremo pladnje, pekače ali večje lonce.
Prostostoječ pomivalni stroj ELEKTROLUX
Najpogostejše funkcija:
- Polovično polnjenje. Včasih se naberejo le kavne skodelice, na drugo posodo pa bi čakali še nekaj dni. Takrat pride prav polovično polnjenje - napolnimo le zgornjo ali spodnjo košaro.
- Zamik pomivanja: nekateri pomivalni stroji omogočajo zamik pomivanja. tako lahko izkoristite cenejši tok ali se stroj vključi, ko vas ni doma.
- Avtomatski programi: vse več strojev je "pametnih", namreč sami zaznavajo stopnjo umazanije in temu prilagajajo pomivanje: trajanje, količino porabljene vode, način pomivanja.
- Različne stopnje temperature in čas pomivanja: osnovni stroji imajo običajno tri programe: kratkega, eko in dolgega. Bolj zahtevni stroji imajo terh programov še več, od zelo kratkih za splakovanje do zelo dolgih za zelo umazano posodo.
- Sušenje: nekateri stroji nimajo programi sušenja ali se to lahko izklopi, kar pomeni dodatno varčevanje z energijo.
 Ob tem velja le opozorilo, da se v primeru izklopa sušenja, zlasti če imate pult z alu robom, priporoča, da se stroj odpre šele, ko se stroj ohladi. Sicer lahko vlaga, ki pride iz stroja poškoduje alu nalimek, ki s časom odpade, saj se ga ne more zaščititi tako, kot se lahko klasičen dvojno zaobljen pult.
- Tretja pršilna šoba. Nekateri pomivalni stroji imajo na zadnji steni dodatno, tretjo brizgalno šobo. Njen namen je čiščenje pekačev in zelo umazane posode.
- AquaStop je sistem, ki preprečuje izliv vode. Večina strojev ima AquaStop na dovodu vode v stroj, boljši tudi pri odvodu.
Glasnost: pomivalni stroji so vse tišji, nekateri imajo na nočnem programu le 39 dB. Potrebno pa se je zavedati, da določene stvari glasnost povečajo: le delno napolnjen stroj, nekatere vrste posode, če stroj ni povsem pomaknjen do stene in ob strani ni omaric se lahko ustvari odmev.

In še nekaj malega o vzdrževanju. Tako kot vse druge stvari tudi pomivalni stroj rabi redno vzdrževanje. Na dnu stroja na notranji strani se nahaja filter, ki ga je potrebno po vsakem pranju sprazniti, saj se vanj naberejo ostanki hrane. Ne pozabiti tudi na uporabo soli (posebej namenjene za stroj, navadna kuhinjska ni ustrezna), sredstva za sijaj in ustreznih čistil. Občasno je potrebno očistiti tudi rob vrat, lopatice in tesnilne gume, kjer se lahko nabirajo ostanki hrane.
Nekateri imajo navado, da so vratca pomivalnega stroja odprta cel dan, spodnja košara izvlečena, tako da lahko spotoma odlagajo umazano posodo v stroj. A tu velja opozorilo - vratca stroja niso narejena za to, da bi bila ves dan odprta in bi bila na njih teža, zato se s časom lahko povesijo in tesnilne gume popustijo, stroj lahko pri vratcih začne puščat. Prav tako se na vratca ne sme naslanjati iz istega razloga.

Pogosto vprašanje: bo poplava, če med pomivanjem odprem vrata?
Ne. Ko so vrata odprta, stroj avtomatično prekine pomivanje. Pazite le, da vrata odprete počasi oziroma jih za sekundo ali dve pridržite, ker se lopatice lahko še malo zavrtijo, da vas ne poškorpijo. Sicer pa se voda nabira v dnu stroja, ki je nižji od nivoja vrat.

Opozorilo še pri postavitvi pomivalnega stroja poleg hladilnika: če velja, da sta vgradna sodobna pečica in hladilnik lahko postavljena eden zraven drugega, ker hladilnik zajema zrak spodaj in zadaj, pečice pa so zelo izolirane in vroč zrak odvajajo spredaj, je potrebno biti pri pomivalnem stroju zraven hladilnika bolj pozoren. Pomivalni stroj se namreč segreva zadaj, vroč zrak se zadaj tudi zadržuje, ker je zaprt zaradi drugih omaric in pulta, zato prehaja proti vgradnemu hladilniku. Vgradna omarica za vgradni hladilnik ima zadaj prazno steno, zato ima segret zrak za pomivalnem strojem neomejen dostop do hladilnika. To prehajanje toplega zraka in segrevanje hladilnika lahko preprečimo tako, da vmes postavimo desko.

In še ena stvar: navodila za uporabo so zato, da se jih prebere in upošteva ;-).
 
(C) Gros-Novak, d.o.o. Studio kuhinj Gros-Novak www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar