petek, 13. april 2012

PLOŠČICE- položene pred ali po montaži kuhinje?

Za stensko oblogo se kljub številnim novim materialom še vedno največ uporabljajo ploščice. Nekdaj omejeno izbiro majhnih kvadratnih ploščic v le nekaj barvnih odtenkih so zamenjale številne barvne palete, oblike in različni materiali ter velikosti, debeline, obdelave,...

V Sloveniji se še vedno največ uporablja polaganje ploščic pred montažo kuhinje. To ima nekaj prednosti: keramičar ima zagotovo lažje delo, saj položi ploščice v ravni vrsti, od izbrane spodnje do zgornje višine.
Pomankljivost predhodno položenih ploščic se lahko pokaže pri montaži kuhinje: občasno se zgodi, da pas ploščic ni v skladu z vgradnimi merami kuhinje - spodaj ali zgoraj se vidi zid. Zato se je predhodno pri dobavitelju kuhinje dobro pozanimati, na kateri višini bo rob pulta in na kateri višini se bodo začele zgornje omarice. Pozor tudi pri napi, ker mora biti vgrajena nekoliko višje!
Druga pomankljivost je estetska (kakor za koga, seveda). Pri predhodno položenih ploščicah je rob omaric položen čez ploščice, zato je zadaj nekaj milimetrov velika špranja. Od spredaj to ni opazno, vidi pa se od strani.

Počasi se uveljavlja polaganje ploščic po montaži kuhinje. Tako delo od keramičarja terja veliko izkušenj, potrpljenja in natančnega dela, saj ga pri delu ovirajo omarice, paziti mora, da jih ne poškoduje ali umaže, več je dela z rezanjem ploščic na pravo mero. Vendar se tako steno popolnoma zapre in prilagodi, od strani pa ni vidne špranje, saj so ploščice položene samo med spodnjimi in zgornjimi omaricami.

O materialih, vrstah omaric ipd. lahko več informacij najdete še v drugih zapisih na blogu  Studia kuhinj Gros-Novak ali na naši spletni strani http://www.gros-novak.si/uporabni_nasveti.php.

(C) Gros-Novak, d.o.o. Studio kuhinj Gros-Novak www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar