petek, 16. november 2012

STAR KRUH

Vsakemu se zgodi: na pultu ostane dan ali dva star kruh, kaj z njim?
 
Največkrat kruh zmeljemo v drobtine za paniranje, a star kruh  lahko uporabimo tudi za druge namene:
- Kruhovi cmoki: Za kruhove cmoke uporabimo kruhovo sredico, skorjo pa, če je tanjša ali nam je všeč malo hrustanja pod zobmi. (točnih mer ne vem, delam po občutku) Kruh narežemo na koščke in ga zalijemo z vrelim mlekom, posodo pokrijemo in počakamo, da se kruh napije mleka. V kruh zamešamo še 1 jajce, 1 nasesekljano čebulo in 2 nasesekljana stroka česna, šop nasesekljanega peteršilja in drobnjaka, solimo, popramo in dobro premešamo. V maso dodamo še toliko moke, da se masa poveže in jo lahko oblikujemo v kroglice, a mora biti še vedno rahla. Oblikujemo za teniško žogico velike kroglice in jih damo kuhat v osoljen krop za okoli 15 minut. Odlično se podajo h golažu, piščančji obari ali paprikašu.
- "Pečene šnite": še ena klasika, primerna kot priloga h zelenjavni aali kremni juhi ali kot večerja. Kruh narežemo na rezine, 2 jajci razžvrkljamo, solimo in vanje pomočimo rezine kruha. V ponvi segrejemo olje in ocvremo kruhove rezine. Po cvrtju jih je fajn popivnati s servietami, da se znebimo odvečne maščobe.
- Croutons: kruh narežemo na koščke in ga na nekaj žlicah olja popečemo do zlatorjave barve. Lahko tudi solimo, popramo, dodamo različne začimbe, odvisno kakšen okus želimo. Koščke kruha lahko uporabimo kot "zlate kroglice" v različnih juhah, dobro se obrnesejo predvsem pri različnih zelenjavnih in kremnih juhah, lahko pa tudi kot popestritev različnih solat.
- Toast in različni sendviči: namesto kupljenega toasta lahko uporabimo tudi tanke rezine starega kruha. Kruh nadevamo z različnimi dobrotami, od koščkov paradižnika, paprike, bazilike, rukole, oliv, artičok, gobic, do različnih sirov, kisle smetane, tunine, ostankov piščanca od kosila, jajca, šunke, klobasic, solate, pršuta,... popršite z malo olivnega olja in hop v pečico ali namizni žar za 10 minutk. Hitra in preprosta, a zelo okusna malica, zajtrk ali večerja, pa tudi gostje se ne bi smeli pritoževat :-).
- Polpeti: no, nekaj kruha lahko porabimo tudi za izdelavo polpetov ali mesnih kroglic.
- Nadev: za pečenega piščanca ali gosko si lahko omislimo odličen nadev iz starega kruha. Nadev naredimo podobno kot kruhove cmoke. Kruh narežemo na koščke, ga prelijemo z nekaj stopljenega masla ali margarine, dodamo poljubne začimbe (sol, poper, česen, čebulo, peteršilj, rožmarin, drobnjak,...), zmešamo v enotno maso in nadevamo piščanca ali gosko.
- Kruh namesto krhkega testa kot osnova za pito: kruh zrežemo na čim manjše koščke in vanj zamešamo sladkor, 2 jajci, lahko tudi margarino. Kruh služi namesto moke. Lih kak kruh z semeni sicer pri tem receptu ne pride v poštev :-). Na dno pekača razgrnemo maso iz kruha, čez pa nadev iz naribanih jabolk, sladkorja in cimeta.
- Ražnjiči: Ja, vem, sliši se hecno :-), a je super ideja za obiske. Na palčko za ražnjice izmenično natikamo košček kruha, tisto majhno baby mocarelo, košček paradižnika. Solimo in popramo in hop v pečico, toliko, da se sirček delno stopi in da kruh dobi zlatorjavo barvo. Edino, kar je nerodno, da se sir lahko preveč stopi, kruh pa premalo speče. Fajn je narediti eno probno rundo za pridobitev občutka za pravi timing. Temu se lahko ognemo tudi tako, da kruh popečemo kot cruotons in na palčke natikamo že popečen kruh in svež sir ter paradižnik in take tudi ponudimo.

(C) Gros-Novak, d.o.o. Studio kuhinj Gros-Novak www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar