četrtek, 10. maj 2012

KLASIČNE KUHINJE

Namesto klasične kuhinje se pogosto sliši tudi druga poimenovanja: rustikalna kuhinja, toskanska kuhinja, provansalska kuhinja, podeželska kuhinja, masivna kuhinja ipd.

Dejansko gre za kuhinje, ki imajo nekaj skupnih lastnosti:
- kuhinje so večinoma narejene iz masive ali so fronte vsaj delno masivne
Omarica za krožnike
KUHINJA GOLD ELITE
- kuhinje krasijo številni detajli in dodatki, fronte so rezkane z utori in pogosto starane, ročaji dodelani, "načičkani"
- kuhinjo krasijo poličke, ki imajo okrasno in tudi shranjevalno funkcijo
- pogoste so omarice, ki spadajo le v rustikalno kuhinjo, kot omarica za krožnike  in odprte poličke.
- Linije so valovite, bogate, lahko bi rekli baročne.
- uporabljeni so rustikalni dodatki (obešalniki za lonce in zajemalke, kovinske poličke za začimbe, najpogosteje v barvi bakra ali srebra)
- steklo na omaricah je obogateno z različnimi motivi
- Barve so močne, z vidno strukturo lesa.
- Rustikalan bela tehnika v črni ali bakreni barvi, starinske pipe in korita.

Kuhinja Duchessa: fronta iz masivnega kostanja s
staranim videzom. Klasična pečica in majhne ploščice
kot stenska obloga dopolnjujejo končni izgled kuhinje:



Če so nekoč prevladovale temno rjave rustikalne kuhinje z omaricami do stropa, se je danes izgled rustikalnih kuhinj vseeno posodobil.
Najprej je tu sama izdelava omaric. Četudi gre za rustikalne kuhinje, je njihova izdelava povsem moderna. Uporablja se najsodobnejše materiale, lepila, lake, odporne vrste lesa, znotraj omaric pa se skrivajo vsi moderni mehanizmi in okovja, ki olajšajo delo v kuhinji.

Fronte masivnih kuhinj so narejen v celoti iz lesa, ki se ga potem rezka in drugače oblikuje, ali pa je masiven okvir, osrednji del fronte pa je narejen iz furniranega polnila. Za kateri tip front se bo proizvajalec odločil, je odvisno od končnega učinka, ki ga želi doseči, teže lesa ter njegovih lastnosti. Če se les zelo krči in širi, potem bo raje izbral masivno fronto s polnilom, saj bi v celoti masivna lahko počila. Ker so masivne fronte običajno težje od modernih, je zelo pomembna tudi izbira okovja - to mora biti robustno in zelo kvalitetno, saj mora prenašati tako težo fronte kot krčenje in širjenje lesa kot tudi pogosto odpiranje in zapiranje.

Klasična kuhinja OLIMPIA - klasična kuhinja z modernim
pridihom. Sodobni ročaji, inox napa in moderna pečica
kuhinji dajo povsem sodoben izgled.
Na zunaj so rustikalne kuhinje še vedno rustikalne. Nekatere bolj, druge manj, a se ohranja toplina, domačnost, pridih podeželske vile sredi Toskane. V zadnjem desetletju so rustikalne kuhinje skoraj povsem izginile iz ponudbe proizvajalcev in povpraševanja bodočih lastnikov kuhinj. Zadnjih nekaj let pa se znova vračajo, v modernejši preobleki. To dokazuje tudi sejema kuhinj Eurocucina 2010 in 2012, kjer se je pokazal trend vrnitve k naravi. Les kot naraven material, ki diha, je topel na dotik in se ga lahko reciklira. Temno rjave odtenke vse bolj zamenjujejo svetlejše barve: bela, srebrna, svetlo modra. Pa tudi zelo temne, črne in temno sive rustikalne kuhinje so vse bolj pogoste, še posebej tu pride do izraza koketiranje z modernim: rustikalne fronte in klasične omarice, a moderna postavitev z otoki, polotoki, linijo visokih omaric, kuhinjo, odprto proti dnevnemu prostoru.

Kuhinja TILIA: zaokrožene steklene zaključne
omarice so eden osnovnih
elementov klasičnih kuhinj.
Klasične kuhinje se sprehajajo od zlate sredine do povsem rustikalnih poudarkov. Medtem ko se bolj umirjene modele kuhinj z manj detajli  le z nekaj potezami spremeni iz moderne v klasično kuhinjo s preudarno izbiro podrobnosti (recimo kuhinja Olimpia), (podnožje v inox ali lesni izvedbi, inox moderna bela tehnika ali bolj rustikalna, moderni ali klasični ročaji,...), so druge rustikalne kuhinje rustikalne v vsaki podrobnosti, moderen pridih jim dajejo edino sodobni mehanizmi in sama postavitev kuhinje.
K natančno oblikovani rustikalni kuhinji spada tudi prava izbira barv sten, stenskih oblog (rustikalne ploščice, mozaiki) in talnih oblog (terakota ploščice, ladijski pod ipd.). Topli odtenki stenskih barv rumeni, svetlo modri, topli rdeči ali oranžni barvi ali bogate tapete z bolj starinskimi vzorci bodo tisto pravo. Tudi vzorci rož, bordure, razstavljeno bakreno posodo, starinski porcelanasti seti za kavo ali čaj dajo kuhinji dušo. Vidni tramovi pri starejših hišah ali lestenci in drugi dodatki iz kovanega železa dodajo piko na i. Ne pozabite tudi na tekstil: zavese, prti, kuhinjske krpe.
Kuhinja Contea detajl: vrezkana fronta z čudovitim
klasičnim srebrnim ročajem:

Pri rustikalnih kuhinjah je potrebno paziti na osvetljavo. Najboljša je seveda naravna svetloba, a brez umetne seveda ne gre. Ta mora biti topla, rumenkasta, saj hladna razbije detajle in toplino kuhinje. Hladna svetloba (zlasti pri led lučkah ali varčnih žarnicah) je primerna za delovno okolje ali moderne kuhinje).

In na koncu še o ceni: masivne kuhinje so običajno dražje od kuhinj, kjer so fronte narejene iz umetnih materialov, ni pa to nujno. Vseeno svetujemo, da prodajalce vsaj povprašate o ceni, mogoče boste prijetno presenečeni.
Kuhinja Telera - mdf z imitacijo lesa
Obstaja tudi alternativa lesneim kuhinjam, to je mdf ali mediapan, ki se ga zaradi enotne strukture lahko rezka, zaobli, ipd, in prevleče s folijo ali lakira. Tako fronta na prvi pogled izgleda masivna, končna cena pa je na koncu običajno nižja kot pri masivnih kuhinjah. Lep primer take kuhinje je kuhinja Telera - imitacija lesa.


Za izris kuhinje na vašem domu nas pokličite na tel. 031 386 221 ali pišite na el. naslov info@gros-novak.si. Več info na naši spletni strani: POVEZAVA

(C) Gros-Novak, d.o.o. Studio kuhinj Gros-Novak www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar