torek, 14. april 2015

Projekt: Kuhinja v vili Čira-Čara

Zame prav poseben projekt. Zakaj? Hiška s čarom, karizmo, ki vleče vase, navduši z detajli, postavitvijo, tistim posebnim občutkom, kot da te je povabila v svojo sredo in pravi: navduši me. Nikakor ne ena izmed številnih brezosebnih sodobnih gradenj.
 
Tudi prostor za kuhinjo je bil prav poseben. Svetel, prostoren, delno odprt proti dnevnemu prostoru, s poševnino na eni strani in šankom na drugi. Nobena stena ravna, seveda. In noben kot pravilen. A navsezadnje je to tisto, kar da prostoru svoj čar in z malce zavzetosti in premišljanja je nastala kuhinjica, ki odraža živahen karakter lastnikov, a je hkrati tudi prizemljena s funkcionalnostjo in barvami.
 
Delno so bile inštalacije že pripravljene, delno pa so se potem prilagodile sami kuhinji, saj je v osnovi manjkalo predvsem vtičnic in napeljava za kuhalno ploščo. 
 
Barve so bile hitro izbrane. Kombinacija nevtralnih, a toplih rjavih in krem tonov z rahlim lesnim poudarkom ter skriti ročaji za lažje vzdrževanje kuhinje in moderen pridih. Kuhinja Mela v masleni barvi za viseče omarice ter kuhinja Simplicia v temni tabacco barvi, ki kuhinjo uravnoteži proti tlom.
 
Pripravili smo tri idejne izrise kuhinje. Želja je bila veliko delovne površine in razgibanost.
 
V prvi predlagani postavitvi smo sledili pripravljenim inštalacijam. S tem je nastala velika delovna površina na levi, kuhališče in korito pa na desni strani. Ker kuhinjo uporablja več članov družine hkrati, je postavitev pristala na stranskem tiru, saj bi bila osrednja delovna površina med koritom in kuhališčem hitro utesnjena.
 
Druga postavitev izkorišča širino prostora. Kuhinja je postavljena v dva niza, s koritom ob steni ter kuhališčem na polotoku. Krasna postavitev za peko piškotkov in skupno kuho, zlasti, če je en član družine glavni kuhar, drugi pa pomočniki.

 
Odobravanje vseh in končno realizacijo z nekaj spremembami je doživela tretja predlagana varianta: kuhališče na levi strani s predalniki na obeh straneh ter korito z visokimi visečimi omaricami na desni steni. Razgiban izgled ponujajo odprte poličke. Kuhinja ima obširno delovno površino med koritom in kuhališčem, ki je delno odprto proti jedilnici, tako da kuhar ni osamljen tudi v času obiskov, Prostora pa je dovolj tudi, ko si kdo samo postreže z mrzlo pijačo iz hladilnika in pri tem ne moti drugih članov družine pri pripravi kosila.

 
In še realizacija:




(C) Gros-Novak, d.o.o.; Pohištvo Gros-Novak; www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar