sreda, 15. april 2015

OD MODERNEGA H KLASIKI

V zadnjih desetih letih se je kultura bivanja bistveno spremenila. Kuhinje so postale odprte, svetle, povezane z bivalnim delom. Ne gre več samo za pripravo hrane, ampak za prostor druženja. Enako preobrazbo kot kuhinje je doživelo tudi kuhanje samo, saj se zadnje čase zdi, da se kuha povsod, po tv, radiu, na blogih, socialnih omrežjih, revijah, forumih,... na vse mogoče načine. Razširila so se celo različna tekmovanja, množijo se kuharske knjige in oddaje, druženje med prijatelji pa pogosto poteka v obliki skupne priprave hrane in klepeta. Saj pravijo, da gre ljubezen skozi želodec, a ne? Pa prijateljstva tudi.
 
Zato je bil precejšen izziv, kako ozko utesnjeno vagonsko postavljeno kuhinjo v starem bloku, ki je nastala daleč pred sodobnimi trendi, odpreti, osvetliti in približati jedilnemu delu ter sodobnemu načinu bivanja.
 
Začelo se je s tlorisom in povpraševanjem stranke preko elektronske pošte. Želja: moderno, svetlo, vibrantno. Nastala je idejna postavitev moderne kuhinje Lux z upoštevanjem obstoječih inštalacij. In smo hitro prišli do sklepa, da to ni ne tič ne miš. Hladilnik v nišo, obrnjeno proti jedilnici ni šel zaradi globine, skrajno levo sicer lahko, a zapre kuhinjo, skrajno desno pa podaljša poti znotraj delovnega trikotnika. Želja je bila tudi dvignjena pečica in shramba, kar smo postavili v nišo, a je bilo izpostavljenih nekaj pomislekov, zlasti oddaljenost shrambe do delovne površine ter sprehajanje do pečice in nazaj.
 
Skratka - nastanek kuhinje je proces :-).  
 
Stara kuhinja
Po ogledu vzorcev in podrobnejšemu pogovoru s stranko, sta padli dve pomembni odločitvi:
 
Najprej popolna sprememba stila kuhinje, od modernega k večni klasiki kuhinje Olimpia. Gre za kuhinjo z masivnimi vratci v štirih osnovnih barvah. Kuhinja je zastavljena tako, da se jo z dodatki potegne proti modernemu ali proti klasičnemu stilu: ročaji, venčne in senčne letve, bela tehnika,... Katalog si lahko ogledate v POVEZAVI. 

 Druga sprememba je bila odločitev odstraniti vmesni zidek med kuhinjo in nišo. Tako se je kuhinjo optično povečalo in odprlo, pridobil se je tudi uporaben delovni pult.
 



Od tu so naprej nastajale različne variante postavitve, pečica spodaj, pečica zgoraj, kuhališče na desni steni ali na levi steni. Že v štartu pa je bil dogovorjeno, hladilnik skrajno desno, saj je bil občutek odprtosti pomembnejši od hitre dostopnosti iz jedilnega dela prostora.
 


Odprto je ostalo vprašanje stenske obloge, saj je stranka kolebala med ploščicami, ultrapasom in steklom.
 
In še rezultat: Nastala je klasična kuhinja v obliki črke L, z obsežnejšo delovno površino na levi ter osrednjim delom na levi s kuhališčem in koritom ter hladilnikom na koncu. Izbrane so bile nevtralne slonokoščene barve, ki delujejo pomirjujoče, elegantno, ter moderni kratki ročaji, ki kuhinji dajo sodoben pridih.  Ter na pečica pod kuhališčem.


 


 





(C) Gros-Novak, d.o.o. Notranja oprema Gros-Novak www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar