četrtek, 2. avgust 2012

NAČRTOVANJE KUHINJE

Več je poti, kako se lotiti načrtovanja kuhinje. Lahko najprej najdemo najlepšo kuhinjo, tisto živo rumeno barvo vratc, ki smo si jo vedno želeli :-) ali pa najprej dodelamo željeno postavitev kuhinje in se o barvah in materialih odločamo šele naknadno.

Osnova dobro načrtovane kuhinje je natančno definiranje želja - kaj si torej v kuhinji pravzaprav želimo: bo kuhal le eden ali je kuhinja družabno središče, imamo raje odprt prostor ali da je kuhinja skrita pred očmi obiskovalcev, veliko pečemo ali v kuhinjo stopimo le zjutraj, ko gremo po prvo dozo kave :-).... Več o tem si lahko preberete tudi v objavi na blogu z naslovom POSTAVITEV KUHINJE I.


Načrt kuhinje z merami
Drugo izhodišče je sam prostor, ki je na voljo za kuhinjo. V kolikor se hiša šele načrtuje, lahko kuhinjo povsem prilagodimo vašim željam (in zmožnostim). Prostor in inštalacije se prilagajajo kuhinji in ne obratno. V tem primeru zelo priporočamo, da se že v fazi izdelave načrta za hišo ali vsaj pred izvedbo inštalacij podrobno posvetite sami postavitvi kuhinje, predvsem, kje bodo inštalacije za vodo in kje bo odvod za napo, koliko delovne in shrambne površine rabite. S tem dobite funkcionalno kuhinjo, ki bo povsem prilagojena vašim potrebam in na koncu ni potrebno iskati kompromisa. Sam model kuhinje v tem delu načrtovanja še ni pomemben, glede barv in materialov se lahko odločate pozneje. Važno je, da dobite vsaj okvirno postavitev. Mogoče edino opomba, da načeloma večja kuhinja pomeni tudi večji denarni vložek - s tega vidika je fajn pridobiti nekaj ponudb, da si vsaj okvirno predstavljate, kakšno investicijo bo kuhinja zahtevala.

A realnost je taka, da so prostori večinoma že dodelani z vso inštalacijo, ki se jo pogosto tudi ne more premikati, preden se o sami postavitvi kuhinje sploh začne razmišljati. Takrat smo žal omejeni tako, da je potrebno sklepati kompromise med željami in dejanskimi možnostmi. Skuša se sicer vkorporirati čim več željenih elementov, a vse pogosto ne gre vse. Včasih se je tudi bolje kakšni želji odpovedati, kot da končni rezultat deluje prisiljeno in natlačeno.

Pri načrtovanju kuhinje je osnova tloris prostora - poznane morajo biti vse mere, dolžina, širina, višina. Pri kuhinjah v L in U je priporočljivo poznati tudi mere kotov, ki se pogosto odpirajo ali zapirajo. Za osnovne postavitve to sicer ne igra vloge, je pa priporočljivo pred samim naročilom kuhinje izvesti natančno izmero.
Tako se izognemo neprijetnim presenečenjem pri montaži, naroči se lahko kuhinjo, omarice ali pult po meri. Tudi pri vse več tovarniško narejenih kuhinjah izdelava nestandardnih omaric ni več nobena težava ali posebnost.

Delovni trikotnik

V primeru mansardnih zidov je potrebno vedeti, na kateri višini se začne mansardni strop in pod kakšnim kotom poteka. Tako se lahko prostor maksimalno izkoristi, tudi z po meri narejenimi omaricami.

Pogosto se pri načrtovanju spregleda višino parapeta oken. Parapet okna je potrebno poznati zaradi končne višine spodnjih omaric oziroma delovnega pulta. V kolikor se višina pulta zaključi na spodnji višini okna, se lahko pult poglobi pod okno tako, da nadomešča polico. Parapet okna je potrebno poznati tudi v primeru, da se pod oknom nahaja korito - upoštevati je potrebno višino pipe, sicer se lahko zgodi, da se okna ne bo moglo odpirati.

Tudi velikost in lega radiatorjev, podboji ter kljuke vrat igrajo vlogo pri končni postavitvi kuhinje.

In zdaj samo načrtovanje:
Osnova so inštalacije in upoštevanje vaših navad. Če sosedova Micka rabi ogromen hladilnik, to še ne pomeni, da ga rabite tudi vi :-). Prilagodite načrtovanje sebi in svojim potrebam.
Obstaja nekaj tehničnih podrobnosti, ki jih je potrebno upoštevat:
- V kuhinji največ časa preživimo med tremi delovnimi postajami: hladilnikom, kuhališčem in koritom. V majhni kuhinji dlje od tega niti ne gremo, saj za kaj več ni prostora, pri večjih kuhinjah pa je potrebno paziti, da razdalje med posameznimi postajami ne postanejo prevelike. V primeru večje kuhinje je najbolje prostor razdeliti na dva dela: glavni del predstavlja delovni trikotnik hladilnik - korito - kuhališče, v drugem delu pa predvidimo dodatno delovno površino, ki jo uporabimo izjemoma, recimo za peko božičnih piškotov, in pa večji shranjevalni del, ki lahko nadomešča shrambo.
- Med kuhališčem in koritom je fajn, da je vsaj 30cm prostora (ni nujno, je pa fajn) zaradi delovne površine in da se tanke pasove pulta med izrezoma ne preobremeni. Prav tako je priporočljivo, da se ognemo postavitvi kuhališča ali korita na skrajni rob pulta. Optimalno pa je vsaj 90cm delovne površine.
- Pomivalni stroj zadaj ne sme imeti nobenih inštalacij, saj je pomaknjen povsem do stene. V primeru, da se pomivalnega stroja ne da postaviti drugače kot pred inštalacije za vodo, se lahko uporabi poglobljen pult. Tako pridobimo dodatno delovno površino, zadaj pa prostor za priključitev vode.
- Ne pozabite na napo. Opažamo, da je pomen nape močno podcenjen. Napa ima lahko zunanji odvod ali deluje po sistemu kroženja zraka skozi oglen filter. Napa mora biti tako močna, da odvaja neprijetne vonjave, maščobo in odvečno vlago iz prostora. Zlasti slednje močno podaljša življenjsko dobo omaric - če napa ni dovolj močna, se na stranicah omaric nabirajo vodne kapljice, zaradi česar lahko folija odstopi ali se napihne. Tu ni težava v slabi kuhinji, temveč slabi napi, ki ne opravlja svoje funkcije.

Enoten izgled prostora se iz kuhinje lahko nadaljuje
tudi v jedilnico in denvno sobo: Pohištvo GOLD ELITE
Pri napi je potrebno upoštevati navodila proizvajalca glede vgradnih mer, predvsem glede oddaljenosti od kuhališča.
Pri napi velja še dodatno opozorilo: v primeru, da je v istem prostoru tudi kamin ali peč, napa ne sme delovati istočasno, saj ustvari podtlak, ki lahko dimne ostanke potegne iz dimnika v prostor, kar je lahko smrtno nevarno. Več je zapisano v ČLANKU.

- V primeru plinskega kuhališča morata biti ultrapas ali navadna steklena stenska obloga od kuhališča oddaljena najmanj 15cm zaradi nevarnosti požara ali razpoka stekla. pri stekleni stenski oblogi priporočamo uporabo kaljenega stekla, ki je bolj odporno tako na udarce kot visoke temperature.
- V kotih sten je potrebno upoštevati, da omarice rabijo nekaj prostora za odpiranje. Medtem ko imamo pri visečih omaricah le ne povsem do konca odprta vratca, pri hladilniku in skrinji ne bomo mogli izvleči košar. Torej računajte ob steni dodaten prostor vsaj za širino ročaja.

IZBIRA BARV IN MATERIALOV: Kar nekaj stvari glede materialov je zapisanih na naši spletni strani pod ABC NAKUPA KUHINJE.
Klasična izbira je svetla kuhinja s temnim pultom. Variant obdelav in barv je na voljo skorajda neomejeno, pri čimer svetujemo razmislek pri izbiri močnejših kontrastnih barv. Živo rdečo steno je lažje prebarvati po nekaj letih kot pa zamenjati živobarvno pohištvo.
ne pozabite tudi na stenske obloge, dodatke in osvetlitev. Vse skupaj tvori celoto, tako estetsko kot funkcionalno.

(C) Gros-Novak, d.o.o. Studio kuhinj Gros-Novak www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar