ponedeljek, 13. avgust 2012

INDUKCIJSKO KUHALIŠČE

Indukcijsko kuhališče je danes najbolj prodajano kuhališče, saj ima nekaj izjemnih karakteristik: je hitro in odzivno, zaradi ravne površine preprosto za vzdrževanje.

Najprej nekaj fizike - KAKO INDUKCIJA DELUJE:
(lahko preskočite, da vas ne dolgočasim, kuhat boste znali neglede na fizikalno predznanje :-)
Tuljava znotraj indukcijske plošče
Indukcijsko kuhališče deluje po sistemu prenašanja (induciranja) toplote. Segreva se dno posode in ne plošča sama (tu je razlika v primerjavi s klasično steklokeramično ploščo, kjer se segrevajo grelci pod steklom). Pri indukciji je pod steklom v plošči nameščena tuljava (navitje žic), ki ustvarja elektro-magnetno polje, ko se na ploščo položi feromagnetno posodo. Plošča inducira vrtinčaste tokove v dno posode, zaradi trenja nastaja toplota, ki segreva hrano v posodi. Sama plošča se torej ne segreva, razen kar se segreje od posode. Takoj ko posodo odstranimo stran od kuhališča ali kuhališče ugasnemo, se elektro-magnetno polje prekine, s tem pa tudi segrevanje vsebine posode. Še opozorilo: čeprav se plošča sama ne segreva, se lahko po dolgotrajnešem kuhanju (goveja juhica ob nedeljah) površina kuhališča vseeno močno segreje od posode, zato velja previdnost, da ne pride do opeklin. Ker pa plošča sama ni vir toplote, se po končani kuhi tudi hitro ohladi.
PREDNOSTI IN POMANKLJIVOSTI:
- Odzivnost indukcije je trenutna. S pritiskom na gumb se bo indukcija v trenutku odzvala s povečanjem ali zmanjšanjem energije, enako kot pri plinskem kuhališču.
- Skorajda vsa energija se prenese direktno v posodo, ni izgub, kot pri recimo plinskemu kuhališču, ki segreva še okolico.
- Čistoča: ker se plošča sama ne segreva, se hrana ne prilepi nanjo, poleg tega je plošča ravna, zato jo je enostavno čistit.
- Varnost: zaradi načina delovanja se indukcija le malo segreva, nekatere boljše indukcije imajo celo indikator proti pregrevanju - plošča se izklopi, če je posoda prazna ali je onemogočeno segrevanje čez temperaturo vnetja olja.
- Pomankljivost indukcije je njena cena, ki je višja kot pri drugih kuhališčih, poleg tega je potrebno imeti ustrezno posodo.
- V primeru izpada elektrike kuhališča ne moremo uporabljati. Bodo albert keksi in kruh morali zadostovati :-).

PRED NAKUPOM INDUKCIJE:
Na kaj biti pozoren pri nakupu indukcijske plošče:
Indukcijska plošča WHIRLPOOL
- PRIMERNA POSODA: Na indukcijski plošči deluje le posoda, ki ima feromagnetno dno. To najlažje preverite tako, da na dno posode daste magnet. Če bo držal, je posoda primerna. Če pade dol, posoda ni primerna. Steklena, aluminijasta in bakrena posoda ni primerna za indukcijo. Za peko palačink je fajn, da ima posoda dno obdelano v teflonu ali podobni snovi, sicer se palačinke primejo na dno. Posoda mora imeti gladko dno, da ne poškoduje stekla in ravno površino, sicer indukcija ne bo delovala pravilno, lahko se bo izključevala ali bo njeno delovanje šibkejše, ker bo plošča zaznavala le del dna posode.
- VELIKOST IN ŠTEVILO NAVITIJ. To vpliva na velikost najmanjše posode, ki bo delovala na plošči. Če ne prej, boste to ugotovili, ko boste skušali skuhati kavo za eno osebo v najmanjši posodici. Lahko da boste ostali brez kave - kakšna tragedija :-). Običajno indukcije zaznajo posodo s premerom najmanj 8 do 10 cm, kakšne pa so specifike točno določene plošče, piše v navodilih za uporabo.  Najboljše indukcije imajo večje število manjših  navitij na polovici celotne plošče ali kar v celi plošči, kar omogoča, da kuhate kjerkoli na plošči želite in niste omejeni s točno določenim kuhališčem - plošče z neomejenim poljem (t.i. continuum, infinite, zonefree,...plošče).
- VGRADNJA INDUKCIJE. Nekatere indukcije rabijo več prostora za zračenje, zato pred nakupom priporočamo preverbo vgradnih mer.

Indukcijska plošča CONTINUUM DE DIETRICH
- Z ROBOM ALI BREZ? Indukcije imajo lahko brušen rob, kar jim daje posebej eleganten videz, indukcija pa je optično skoraj poravnana z nivojem pulta. Indukcije z robom niso tako lepe, tudi vzdrževati jih je za odtenek težje, ker se hrana lahko zažre spodaj, rob pa ima dvojno funkcijo: ščiti ploščo pred razbitjem (rob je najbolj občutljiv) in poskrbi, da morebitna polita tekočina ne odteče s plošče po pultu in tleh.
- UPRAVLJANJE Z DRSNIKOM ALI TOUCHCONTROL?
Drsnik sicer zgleda fensi šmensi, a je zlasti za otroke in starejše težji za upravljat, ker je potrebna dobra fina motorika, težje je naravnati točno določeno stopnjo. Pri Touch-Contol pritiskamo na upravljalnik in znižujemo/zvišujemo stopnje, s tiščanjem pa plošča preskoči več stopenj.
- VARNOSTNA KLJUČAVNICA.
Varnostna ključavnica je še posebej dobrodošla pri malih nadobudnežih, ki tako ne morejo samovoljno vključiti plošče.
- MOČ INDUKCIJE
Povprečne indukcije imajo moč med 7 in 11kW.
- BOOSTER
Ko ste le našli primerno veliko posodo za kavo, ki jo indukcija zazna ;-), uporabite booster. Ta funkcija izkoristi največjo moč indukcije in pospešeno greje. Tako bo kava skuhana en, dva, tri.
- ČASOVNI NADZORNIK
Nekatere indukcije omogočajo vključitev timer-ja, kot pri pečici. Če hočete krompir kuhati točno 20 minut, časomer nastavite na 20 minut in krompir se bo ta čas kuhal na izbrani temperaturi. Potem se bo indukcija izklopila.
- ALARM. Indukcija se izklopi, če hrana prekipi in se prelije po nadzorni plošči, oglasi se alarm, ki nam to sporoči.
- KOMBINIRANE PLOŠČE. Obstajajo tudi kombinirane kuhalne plošče z dvemi indukcijskimi kuhališči in dvemi plinskimi/steklokeramičnimi. Vendar se umikajo iz proizvodnje, saj je povpraševanja vse manj. Izkušnje kažejo, da velika večina ljudi, ko enkrat preizkusi indukcijo, kuha le še na tem kuhališču.
PO NAKUPU:
Saj vem, Slovenci smo prav posebni mojsti za vse in radi stvari delamo sami. Ampak kljub temu: indukcija je draga zadeva, naj jo priklopi pooblaščena oseba, da ne bo nesreče ali poškodbe indukcije (ker se garancija ne prizna, če priključitev ni izvedel pooblaščenec). In ne pozabite prebrati navodila za uporabo!

ŠE VEČ INFORMACIJ:
http://theinductionsite.com/how-induction-works.shtml


Nekaj izbranih indukcij pa smo dali tudi v našo ponudbo v spletni trgovini. Vabljeni h ogledu in nakupu v SPLETNI TRGOVINI STUDIA KUHINJ GROS-NOVAK.
 

(C) Gros-Novak, d.o.o. Studio kuhinj Gros-Novak www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar