torek, 14. avgust 2012

KUHINJSKE NAPE

Napa je pri izbiri kuhinje marsikdaj povsem zapostavljena, četudi ima zelo pomembno funkcijo - iz prostora oddvaja vlago, neprijetne vonjav in maščobo, s svojim delovanjem pa tudi podaljšujejo življenjsko dobo kuhinjskih omaric.

Nape ločimo glede na način vgradnje in glede na način odvoda odpadnega zraka.

NAPE GLEDE NA NAČIN VGRADNJE:

STENSKE nape so pritrjene direktno na  steno nad kuhališčem, v različnih dizajnih in materialih: inox, v kombinaciji s steklom.

 
OTOČNE nape se nahajajo sredi prostora in so pritrjene v strop nad kuhališčem. Ker je napa zaradi svoje lege »vocal point«, se pogosto uporablja posebne dizajnerske nape, ki nimajo samo funkcije odvajanja zraka, temveč so tudi svojevrsten okras.

KOTNE so podobne stenskim, le da se jih pritrdi v kot nad kotno kuhališče. So redkeje uporabljene.

VGRADNE nape so vgrajene pod visečo omarico, motor nape pa je skrit v omarici. Pri klasičnih vgradnih omaricah je spredaj vidna kontrolna plošča.

IZVLEČNE  nape so prav tako vgrajene v omarico, a so skoraj popolnoma skrite. Kontrolna plošča je spodaj ali pa se vklopi z izvlekom lovilca pare, ki se potegne izpod omarice.



PODVGRADNE nape so popolnoma skrite pod omarico.

KAMINSKA napa se uporablja pri  klasičnih kuhinjah. Podvgradna napa je skrita za velik kaminski dimnik, ki ima tudi dekorativno funkcijo.

DRUGO: poleg vseh naštetih nap obstajajo tudi drugačne, recimo nape, ki se dvignejo iz pulta ali so povsem skrite v stropu itd.


Najpomembnejše karakteristike pri izbiri nape sta MOČ VLEKA in GLASNOST, dobro pa je preveriti tudi premer odprtine za odvod nape (standardni premeri cevi nap so 15 ali 12,5 cm – v primeru manjšega odvoda v steni je potrebno uporabiti reducirno cev).

NAPE GLEDE NA NAČIN ODVODA ODPADNEGA ZRAKA

-    Z ZUNANJIM ODVODOM : izpuhi nape se odvajajo prosto skozi odvodne cevi.  
 - Z NOTRANJIM KROŽENJEM ZRAKA: napa zajema masten in vlažen zrak iznad kuhališča, ga prek maščobnega filtra in filtra z aktivnim ogljem prečisti in vrača nazaj v prostor.



OPOZORILO!
Pri istočasni uporabi nape in kurilnih naprav, ki za svoje delovanje uporabljajo zrak v prostoru (npr. kamin, plinska peč,..) je zaradi majhnega dovoda svežega zraka lahko ogroženo vaše življenje. Nape lahko ustvarijo podtlak, ki iz dimnika vlečejo ogljikov monoksid ali dim.
Zato je v teh primerih potrebno na okno namestiti kontaktno stikalo, da zagotovimo zadosten dotok svežega zraka v prostor. Iz istega razloga montaža nape nad kurišče na trda goriva ni dovoljeno.



FILTRI:

-         MAŠČOBNI FILTER lovi delčke maščobe. Rabi redno ročno čiščenje z detergentom ali pranje v pomivalnem stroju na nizki temperaturi, v kolikor gre za kovinski maščobni filter. Maščobne filtre iz tkanine je potrebno redno menjavati.
-         FILTER Z AKTIVNIM OGLJEM iz zraka odvaja neprijetne vonjave. Menjati ga je potrebno na nekaj mesecev, odvisno od pogostosti uporabe nape. Ta filter s euporabi, kadar napa nima izhoda na prostor, torej ko se uporablja notranje kroženje zraka.

KAKO MOČNO NAPO RABIM?

Če kuhate le občasno ali je kuhinja ločen prostor, zadostuje kapaciteta nape do 450m3/h. Če kuhate pogosto ali je kuhinja povezana z drugimi prostori, naj ima napa močnejši vlek, nad 500m3/h.


KAKO ODDALJENA MORA BITI NAPA OD KUHALIŠČA?
Vsaka napa ima določene minimalne standarde, zato je pri inštalacije nape potrebno upoštevati inštalacijsko skico.
POVEZAVE DO NEKATERIH PROIZVAJALCEV NAP:

- Falmec
- Elica
- Best


Nekaj kuhinjskih nap z dobrim razmerjem med ceno in kvaliteto pa smo uvrstili tudi v našo speltno trgovino. Vabljeni h ogledu in nakupu v SPLETNI TRGOVINI Studia kuhinj Gros-Novak.


(C) Gros-Novak, d.o.o. Studio kuhinj Gros-Novak www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar