petek, 27. februar 2015

VISOK SIJAJ

Visok sijaj v kuhinjah je še vedno "in", čeprav se trend obrača proti matiranim in lesnim strukturam. Svetleče fronte vpijajo svetlobo in jo odbijajo nazaj v prostor, zato je ta videti večji in prostornejši.




Kot vsaka stvar... imajo svoje pluse in minuse :-). Sijajne kuhinje se enostavno čistijo, saj je površina gladka. Neagresivna čistilna sredstva in mehka krpa, nekaj potegov, in kuhinja je tipi-topi. Po drugi strani pa so tudi zelo občutljive za umazanijo, saj se na njih takoj poznajo umazanija ter mastni prstni odtisi, prav tako so sijajne fronte bolj občutljive na raže, udarce,.... Velja tudi, da so temnejše barve bolj občutljive od svetlejših.

 

Sijajna vratca so narejena iz različnih materialov:

- Akrilne fronte so neke vrste pleksi stekla, ki se ga uporablja kot cenejši nadomestek za lakirane fronte. Akril je po robovih brušen in lepljen na osnovo. Vratca so spolirana do visokega sijaja, UV stabilna.
- Največ se uporablja različne (termoplastične) folije, ki so nalepljene na sprednji del osnove (najpogosteje iverka ali mdf), ter robljene z različnimi robnimi trakovi (ABS, PVC,...), ali pa so folije potegnjene čez del ali čez vse robove. Folije so elastične, zato se lepo oblikujejo. Pogoj za dobra folirana vratca je kvalitetno lepilo, s katerim so folije nalepljene na osnovo.
- Najdražja vratca so lakirana. Pri lakiranih vratcih je potrebno posebej paziti na samo kvaliteto lakiranja. Vratca morajo biti lakirana v brezprašnem okolju v več tankih nanosih laka, vsaka plast pa se mora posušiti in stabilizirati, preden se nanaša novo. Le tako se lahko doseže dovoljšno kvaliteto laka, da vratca s časom ne spreminjajo barve, popokajo v dolgih tankih linijah ali da površina ne postane valovita in nagrbančena. Kuhinje so lakirane od ene pa do sedmih, osmih nanosov pri vrhunskih kuhinjah ter ustrezno temu tudi tolikokrat brušena. Lakirane fronte so lahko mat, polmat, sijajne ali ultra sijajne, barvane v različnih barvnih lestvicah ali celo obdelane v posebnih učinkih (metalik barve ali vratca, ki spreminjajo barvo pod različno svetlobo).



Katero fronto izbrati?

Poglejte, kako so narejeni robovi, so lepo robljeni ali ne, ali so nalimki lepo nalepljeni ali ne. Preverite, katera lepila uporablja proizvajalec kuhinje.
Lakirane fronto podržite pod svetlobo. Površina vratc mora  biti gladka in brezhibna.

In predvsem preverite referenčne objekte, kuhinje, ki so v uporabi dve, tri leta. Nove so vse lepe :-).


(C) Gros-Novak, d.o.o. Studio kuhinj Gros-Novak www.gros-novak.si https://www.facebook.com/kuhinjegrosnovak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar