nedelja, 8. februar 2015

Belo, belo, belo....

Bela barva, vedno trendovska, s katero ne morete zgrešiti.

Bela v sebi skriva vse barve, pravijo. A dejansko tudi bela ni enaka drugi beli. Lahko rahlo vleče na sivo, lahko ima v sebi moder podton ali rumen. Kombinacije z drugimi barvami, svetloba in sama postavitev prostora ter elementov v njej, razkrijejo tudi ton barve, ki se skriva v beli.
 
 V prostor vnaša občutek svetlosti, prostornosti, umirjenosti, zračnosti, se odlično kombinira tako z barvami, kot lesnimi vzorci ali močnimi strukturami in teksturami.
 Bela poudari lastnosti spremljajočih materialov, lesno strukturo pulta, toplino talne obloge, naraven lesk kamna..., zato je odlična za doseganje UAU efekta, ko imate pred sabo posebno stensko stekleno oblogo ali nenavadne retro talne ploščice - skratka bela je čudovito slikarsko platno za podarjanje karakternih kosov pohištva.
 
Kombinacija s svetlimi ali temnimi odtenki lesa v prostor vnesejo toplino in domačnost. Moderen, industrijski videz se doseže z prevladujočimi belimi odtenki, ki jih poudari inox. Sivi in rjavi odtenki skupaj z belo lahko delujejo dolgočasno, a ob premišljeni izbiri detajlov in dodatkov pridemo do skrajno elegantnega, sofisticiranega videza. In potem še barve: le malce jo je treba, nekaj dodatkov, ena stena ali zgolj blazina na belem kauču: UAU!
 
Pogosto se pri izbiri dodatkov ustrašimo, a se ne bojte drznosti. Lepe stvari niso nujno samo lepe, lahko so tudi povsem funkcionalen. Recimo nenavadna pletena bela košara za sadje ali kruh, vrč nenavadnih oblik ali rezkani ročaji, tapeta z močnim vzorcem, art deco pladenj za torto,... dajo prostoru občutek večplastnosti, globine, ki naredijo dom domač, prijeten.
 
Bela v kuhinji  ali drugih prostorih je odlična izbira barve, ko imamo na voljo majhen ali slabo osvetljen prostor, saj bela barva odbija svetlobo nazaj v prostor.
 
Pogosto pa je pri beli barvi pomislek čistoča, saj se umazanija hitro pozna. Tako da je pri izbiri dobro misliti tudi na funkcionalnost: uporabiti belo tam, kjer jo je lahko čistiti in ni ves čas izpostavljena. Bela vratca ali pult ja, bela preproga, no,... odvisno od posameznika :-D.  
 
 
(C) Gros-Novak, d.o.o., POHIŠTVO Gros-Novak www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar