petek, 13. september 2013

FAQ - POGOSTA VPRAŠANJA o kuhinjah in aparatih

FAQ: Ali je napa res nujno potrebna?

Napa je pogosto zapostavljen element kuhinje, čeprav ima pomembno funkcijo: podaljšuje življensko dobo omaric, iz prostora odvaja odvečno vlago, ki nastaja med kuho in odvaja neprijetne vonjave. Nap je na tržišču zelo veliko, od najbolj osnovnih do vrhunskih, tako po tehničnih karateristikah kot po dizajnu. Nekaj informacij, katero napo izbrati, najdete v našem blogovskem zapisu: NAPE

FAQ: Kaj je piroliza?
Piroliza je sistem samočiščenja pečice. Deluje tako, da se pečica zaklene in segreje notranjost na 500°C ter upepeli vse morebitne ostanke hrane na stenah pečice. Po končanem ciklu pirolize, ki traja od 1,5h do 3h zgolj pobrišete notranjost pečice. ZELO PRIPOROČAMO, v kolikor pečico veliko uporabljate!
FAQ: Vgraden ali prostostoječ hladilnik?
Oba imata svoje prednosti in pomankljivosti. Za vgraden hladilnik se odločimo, ko si želimo imeti kuhinjo z enotno podobo. V poštev pride tudi, ko je za zamrzovalni del namenjen prostor v drugi sobi (klet, shramba,...) in je v kuhinji le hladilni del. Minus je višja cena, saj poleg hladilnika rabite tudi omarico.
Prostostoječi hladilniki so lahko estetsko moteči, saj pogosto niso poravnani z zgornjim nivojem visokih omaric in nastanejo "stopničke" (temu se lahko ognemo s prilagoditvijo zgornjega roba visokih omaric višini hladilnika), se pa dobi vse več hladilnikov z lepim dizjanom, v različnih barvah, obdelavah,... Njihova prednost je tudi, da imajo zlasti v zamrzovalnem delu precej večjo prostornino kot vgradni hladilniki.

FAQ: Mat ali sijajno kuhinjo?

Večne dileme :-), popolnega materiala še niso odkrili.
Običajno gre takole (lahko pa tudi delno odstopa, odvisno od obdelave): mat vratca so bolj odporna na udarce, raže ipd., jih pa je težje čistiti, ker površina ni povsem gladka. Sijajne fronte se krasno čisti, a so bolj občutljive na raže in udarce, na temnejših barvah (rdeča, oranžna, črna) so tudi zelo vidni prstni odtisi.


FAQ: Na kaj biti pozoren pri nakupu kuhinje?

Uf, veliko je stvari, a tu naštejmo le pomembnejše:
- Kvaliteto obdelave in izkoristek, nosilnost, vrste mehanizmov, znamka mehanizmov,..., o tem smo že kar nekaj pisali na tem blogu in na naši spletni strani: ABC nakupa kuhinje 
- Končna cena in kaj cena vključuje (ne višino popustov, ampak končno ceno, je vključena dostava, montaža)
- Natančna izmera prostora, vključno z inštalacijami
- Reference
- Poprodajna storitev

FAQ: Je montaža res tako pomembna?

Vsak domači mojster zna zmontirati kuhinjo, če vse štima, so inštalacije tam kot morajo biti, so tla in stene ravne ipd. A ko se stvari zapeletejo, so potrebne dolgoletne izkušnje, da bo kuhinja na koncu res tako zmontirana, kot mora biti, vsi elementi opasani, koti poravnani, vratca v isti liniji ipd. Torej če nimate znanja in ustreznega orodja, prepustite montažo raje izkušenemu mojstru.

FAQ: Indukcija, steklokeramika ali plin?

Več o indukciji smo že pisali v okviru tega bloga.
Plin je klasika, še vedno najljuše kuhališče profesionalnih kuharjev, saj je hiter, odziven, poceni. Zaradi težjega vzdrževanja plinskega kuhališča, ga je deloma izpodrinila steklokeramika, ki ima to prednost, da je površina kuhališča gladka, vendar še vedno potrebuje določeno mero truda pri vzdrževanju, saj se zaradi grelcev pod steklom hrana prilepi na površino plošče. Je tudi precej počasnejša v primerjavi s plinom. Indukcijska plošča je prav tako ravna in jo je preprosto vzdrževati, saj plošča ne deluje s pomočjo grelca temveč z induciranjem toplote v dno posode. Plošča sama se torej ne segreva, segreva se dno posode. Indukcijska plošča je hitro odzivna, preprosta za vzdrževanje, varna, pomankljivost pa je, da je napram plinu in steklokeramiki dokaj draga ter da rabi za delovanje posebno, feromagnetno posodo.

FAQ: Moderna ali klasična kuhinja?

Sledite svojemu okusu in željam, bo najbolje.
Klasične in rustikalne kuhinje so tople, domače, večne, prijetne za oko, lahko pa so tudi težke in zapirajo prostor, vzdrževanje je težje zaradi utorov, profilov ipd.
Moderne kuhinje so gladke, svetle ali ostrih kontrastnih barv, linije so dolge, malo je detajlov, površine so pospravljene vseh drobnarije.
A kot rečeno, sledite svojemu okusu, saj boste vrsto let vsak dan vstopali v ta prostor in v njem živeli, torej je zelo pomembno, da se v njem tudi dobro, sproščeno in prijetno počutite.
FAQ: hladno ali toplo bela osvetlitev delovnega pulta?
Danes se vse več uporablja led osvetlitev, saj so ledice varčne, se ne segrevajo zelo, imajo dolgo življenjsko dobo. V osnovi se ločita dva tipa svetlobe: hladno bela (modrikasta) in toplo bela (rumenkasta).
Hladno bela je delovna svetloba, da nam energijo, zagon in se dobro obnese v modernih kuhinjah.
Toplo bela je bolj podobna sončni svetlobi, je očem bolj prijazna, topla, uporablja se jo tako v modernih kot predvsem v klasičnih kuhinjah, saj poudari toplino lesa, medtem ko hladnobela toplino razbije.

Se nadaljuje...



(C) Gros Novak kuhinje, d.o.o. Studio kuhinj Gros-Novak www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar