petek, 25. januar 2013

ŠANK v kuhinji


Sodobne kuhinje so ne zgolj kuhinje, temveč so postale osrednji družabni prostor v stanovanju. V kuhinji se kuha, zajtrkuje, klepeta, druži, dela naloge, ustvarja, zajtrkuje,... Šank je tako postal pomembna pretočna točka med kuhinjo in ostalim bivalnim delom, ki kuharja povezuje s preostalo družbo.
 
 
Šank ali zajtrkovalni pult se lahko izvede na več načinov, odvisno, kakšno vlogo bo imel in kaj prostor sploh omogoča.
V primeru velikega pulta se lahko pult zgolj poglobi v enem delu, tako da pult istočasno predstavlja delovno površino ali zajtrkovalni pult oziroma šank. Pult se lahko tudi z ene ali obeh strani zapre z paneli (bordi), ki delovno površino povežejo v celoto in delujejo zelo elegantno.
 
 V kolikor bi želeli imet šank dvignjen od delovne površine, se lahko pult ali kaljeno steklo dvigne na nosilce. Tak pult optično ločuje kuhinjo od ostalega prostora, a istočasno diha, se pa na račun nosilcev zmanjša globina delovnega pulta, kamor je šank pritrjen.

Šank kot podaljšek delovne površine: tako obliko šanka se uporablja, ko delovna površina dobi tudi vlogo jedilne mize. Lahko se pult zgolj podaljša, lahko se ga nekoliko dvigne ali spusti pod nivo delovne površine. Kuhinja je tako neposredno povezana z jedilnim delom. Širina pulta pa je odvisna od funcije - če je šank istočasno tudi miza, potem je pult globji, sicer zadostuje globina 35- 40cm. Pult se v tla fiksira na različne načine, najpogosteje z bordom ali aluminijasto nogo.
 
Šank ima lahko tudi funkcijo zaščite, ko je na pultu pred njim kuhališče ali korito. Šank je nekoliko dvignjen in zaprt proti delovni površini, s čimer so tla zaščitena pred špricanjem in nezaželenimi pogledi. Tako obliko pulta se uporabi tudi, ko lastnik želi imeti otok ali polotok obrnjen proti jedilnemu delu, a vseeno želi kuhinjo imeti nekoliko zaprto.
 
Šank se lahko naredi tudi tako, da se poveže dve vzporedni liniji kuhinje. Dejansko tako dobimo kuhinjo v črko U, kjer je ena linija krajša in ima namen šanka, ne pa shranjevanja.


In potem je še cel kup variacij na zgornje omenjene. Fajn je slediti svojim potrebam, navadam in kuhinjo ter šank prilagoditi temu in ne obratno.

Še nekaj o stolih: pri spuščenem zajtrkovalnem pultu lahko uporabimo katerekoli jedilniške stole. Paziti je potrebno pri zajtrkovalnem pultu v nivoju ostalega delovnega pulta: tu so običajno standardni jedilniški stoli prenizki, klasični barski stoli pa previsoki, zato je potrebno poseči po barskih stolih s spremenljivo višino sedišča. Pri dvignjenem šanku pa pridejo v poštev klasični barski stoli.


(C) Gros-Novak, d.o.o. Studio kuhinj Gros-Novak www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar