ponedeljek, 18. julij 2011

POSTAVITEV KUHINJE I

Kuhinja CRISTAL - kuhinja s frontami
iz kaljenega stekla.
Kot vedno, teorija je eno, praksa drugo. V idealni situaciji bi se tloris stanovanja ali hiše prilagodil potrebam bodočega uporabnika. A je žal v večini primerov ravno obratno: kupimo rabljeno nepremičnino in je premikanje inštalacij omejeno tako in drugače ali pa pri načrtovanju hiše ne gledamo dovolj naprej. Pa vendar je vsaj določene stvari možno uresničiti in načrt nove kuhinje prilagoditi, tako da bo in lepa in funkcionalna, vzeti si je potrebno le nekaj časa za razmislek, kako poteka vsakdanjik.  
Kuhališče in korito v isti liniji: z vidika dela krasna zadeva, ker hrano in lonce zgolj prelagamo levo in desno, delo poteka kot po tekočem traku. Idealno na skrajnem koncu linije stoji hladilnik, hrano pripravimo zraven njega na pultu, jo operemo v koritu, zraven korita pripravimo in hop v lonec. In zraven kuhališča še toliko prostora, da brez težav odložimo vročo posodo z dišečo govejo juhico. Zatakne se pri delovni površini, ki jo zlasti ob večjih kuharskih podvigih hitro zmanjka, razen če je kuhinja zelooo dolga. Ampak potem se utegnete malce natelovaditi med sprehanjanjem z enega na drug konec :-). No, tudi malo gibanja ne škodi.
Lahko se linijo tudi nekoliko zamakne v obliko črke L in se tako zmanjša kilometrina, ki jo nabirate med kuhanjem.
Kuhinja POLIS
Kuhališče in korito na nasprotnih linijah: V nasprotju s prejšnjo točko, je običajno dovolj prostora tudi za kako večjo delovno površino, ki prenese tudi peko velikih količin odlične orehove potice in jabolčnega zavitka. Se pa zna zgoditi, da vas bo prenašanje loncev z enega na drug konec spravilo ob živce, ko bodo kapljice vode kapljale in se mazale po tleh. No, kakšen bolj redoljuben kuhar bo vsakič posodo obrisal. Pri nas nismo tako natančni in zato priporočam temne talne obloge in pogostejše čiščenje tal.


Kuhališče na otoku? V primeru kuhališča na otoku in korita ob steni je potrebno vsaj za trenutek razmisliti o tistem packanju tal, ki je bilo omenjeno v prejšnjem odstavku. Vsaj o tem, kdo bo zadolžen za pomivanje tal :-). Sicer pa je kuhališče na otoku fajn ideja, če je otok dovolj velik v globino in širino, da je nemoteno odlaganje loncev ter da na drugi strani otoka ne šprica po tleh. Lahko se to prepreči tudi s prepreko (recimo stekleno), ki se jo namontirana na zadnjo stran kuhališča, lahko se proti dnevnemu prostoru obrne nekaj višjih omaric, ki delujejo tudi kot prepreka, s šankom ipd. Tu velja opozoriti, da so sicer lepe dizajnerske otočne nape velikokrat svinjsko drage (se opravičujem vsem prizadetim pujsom).

Korito na otoku? Priročno, če je zraven tudi kuhališče in je otok seveda dovolj velik. Minus predstavlja priprava prostora, saj je treba do bodočega otoka vleči elektriko, dotok tople in hladne vode ter odtok. Da ne šprica tudi na drugi konec otoka je spet potrebno imeti dovolj globok otok ali prepreko, ki zaustavi nadležne kapljice vode.

Kuhinja REGOLA - masesnov ščetkan furnir.
Sploh imeti otok? Imeti otok je trenutno zelo moderno. Ali je tudi funkcionalno, pa je odvisno od kar nekaj dejavnikov.
Če nočete, da vam tašča gleda v lonce, potem ne samo kuhinja brez otoka, ampak nujno kuhinja zaprta v drug prosotr, skrita pred radovednimi očmi :-).
No, resno. Najprej je odvisno od tega, kakšen tip človeka ste, kako poteka druženje družine in prijateljev. Če je veliko interakcije, potem otok, če se le da, ja. Kaj je lepšega kot podmladek, ki pomaga pri peki palačink. Ker je danes življenje naravnano tako, da živimo eden mimo drugega, je otok sredi prostora tista točka, ki nas lahko združuje in povezuje, čeprav vsak član družine dela nekaj svojega. Kljub različni dejavnosti je komunikacija omogočena (čeprav bi včasih stena in vrata ob vreščanju malčkov, čigava je punčka in avtek, prišla prav :-).
Glavna omejitev še vedno ostaja prostor. Slovenske kuhinje so večinoma majhne in utesnjene in čeprav vse pogosteje srečujemo stranke, ki si otok želijo, vseeno odsvetujemo tlačenje otoka v čisto vsak prostor. Majhen otok prostor še zmanjša, zmanjša se prehod in zračnost kuhinje, zmanjša se tudi funkcinalnost na račun forme. V kolikor torej prostor ne dopušča postavitve otoka, ga raje odsvetujemo.

Se nadaljuje...
BTW: na naši spletni strani je že objavljen obsežen članek o kuhinjah, materialih, elementih,... Zanimivo branje (kogar seveda zanima): http://www.gros-novak.si/uporabni_nasveti.php

Ni komentarjev:

Objavite komentar