torek, 22. marec 2016

Ročaji

Dolgi elegantni moderni ročaji.
Čeprav se mogoče na prvi pogled ne zdi tako, so ročaji pomemben sestavni del pohištva. Pomembno je oboje, forma in vsebina.

Oblikovno ročaji poudarijo celoten izgled kuhinje. To je eden tistih detajlov, ki kuhinjo umesti v prostor kot celoto, pikica na i. 

Klasični rustikalni ročaji.
Lahko so kratki, srednje dolgi ali potekajo čez celotno širino omarice. lahko potekajo vodoravno ali navpično, so postavljeni v sredino vratc ali nakazujejo smer odpiranja vratc. Pri modernih kuhinjah najlepše estetsko izpadejo vodoravno postavljeni ročaji enakih dolžin, ki so nameščeni v sredino omaric. Pri rustikalnih omaricah in omaricah s profiliranimi vratci pa se bolj podajo krajši ročaji. 

NAŠ NASVET: Pri izbiri ročajev upoštevajte tudi svoj okus. Nekaj so modne smernice, a vaše udobje je najpomembnejše. 

Skrit ročaj in raven profil
Ko želite gladka vratca brez izboklin zaradi ročajev, pridejo v poštev tudi skriti ročaji, vratca brez ročajev in push-pull odpiranje.
Vratca s skritimi ročaji ročaje imajo, a so ti skriti, vzrezkani v rob vratc, tako da je sprednja površina vratc gladka. Običajno jih vsaj v določenem delu spremljajo tudi ravni profili, ki nam pod polico ali pultom omogočijo, da ročaj sploh lahko primemo. 
Vratca brez ročajev teh sploh nimajo, odpira se s prijemom vratc samih. Pri teh mora biti ob stiku z drugimi ploskvami uporabljen profil v obliki črke J ali U, da lahko primemo zadaj za vratca.
Ročaj je lahko tudi sestavni del vratc tako da je sama površina vratc rezkana, ali kot utor ali kot izboklina. 

Prednost vratc s skritimi ročaji ali brez ročajev je gladka površina, ki jo je lažje vzdrževati, zna pa biti skupna končna cena pohištva zaradi profilov dražja, pri vrezanih ročajih pa se lahko delček vratc na robu, kjer je najožji, odkruši ali poči. 

Push-pull ali odpiranje na pritisk je način odpiranja, ko s pritiskom na vratca mehanizem push-pull s potiskom odpre vratca. Popolnoma ravne površine, ni potrebe po profilih, se pa predvsem na enobarvnih lakiranih površinah in kontrastnih barvah s časom na mestu pritiska začne poznati krogec kot posledica mastnih prstov. 

Nasadni ročaji so tanki, elegantni ročaji, ki so pritrjeni na rob vratc. Kuhinji dajejo moderen izgled. 

Ročaj s Swarovski kristali.
Materiali:
Kakšne ročaje izbrati, je odvisno od frekvence uporabe. Na omaricah, ki so vsakodnevno veliko v uporabi (kuhinja) in zahtevajo pogosto vzdrževanje, je bolje izbrati robustne kovinske ročaje, inox, kromirane, aluminijaste,... ki zdržijo stalno odpiranje in zapiranje ter pritisk, ki ga prenašajo ob tem (čistila, vlaga, temperatura, predvsem pa težo vsebine omaric - pri predalih in izvlekih). Za redkeje uporabljene omarice pa lahko posežemo tudi po barvanih plastičnih ali lesenih ročajih, saj pri teh obraba hitreje pride do izraza (oluščena barva, pokanje ročaja).
Ročaji za otroške sobe so običajno
barviti in zanimivih nenavadnih oblik.

Na kaj še biti pozoren pri izbiri ročaja?
Ročaj potežkajte v roki. Se lepo prilega ali je preozek oziroma preveč masiven? Kakšni so robovi? Ostri robovi so idealni za poškodovanje otroških glavic ali da si stržemo hlačne žepe. Kako je obdelana površina? Je lepa in čista ali nagrbančena in kaže na možnost hitre obrabe? 





(C) Gros-Novak, d.o.o. Notranja oprema Gros-Novak www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar