nedelja, 22. januar 2012

MATERIALI

Zaradi velike izbire in nejasnosti v poimenovanju smo pripravili spodnji "slovarček" materialov in izrazov, ki se uporabljajo v pohištveni branži, z namenom olajšati nakup kuhinje strankam ter omogočiti lažjo primerjavo med posameznimi proizvajalci. Pogosto se namreč dogaja, da se primerja hruške in jabolka, tudi, ker ni jasne terminologije.

Iverna plošča
IVERKA ali IVERNA PLOŠČA je kompaktni material, narejen iz lesnih delcev premera nekaj milimetrov (najpogosteje bora, jelše, topola, bukve, smreke, jelke ter recikliranega lesa), ki jih zmešajo z lepili na osnovi umetnih smol in pod visoko temperaturo stisnejo v ravne plošče. Iverne plošče so različnih debelin, lahko v eni ali več različno debelih plasteh. Katero ploščo bodo uporabili, je odvisno od končne uporabe (korpus, pulti, predelne stene, akustične plošče...). Iverko se običajno oplašči z melaminsko smolo ali drugimi folijami, furnirjem itd.
Iverka je široko uporabljen material v pohištveni industriji, saj je poceni, vsestransko uporabna, lahka.

IVERAL - zgoraj in spodaj
obdelana iverna plošča,
robovi so neobdelani.
IVERAL ali OPLEMENITENA IVERKA je iverka, ki je na zgornji in spodnji strani obdelajo z dekorativno plastjo, največkrat melaminsko smolo (melamin), ki je na voljo v številnih dekorjih. Takšno oplemeniteno iverko se uporablja za korpuse (ohišja) omaric, vratca in tudi pulte. Na robovih iverala je vidna iverka, ki se jo zaščiti z različnimi nalepkami (PVC, ABS, melaminski trakovi,...) ali furnirjem.

TRAKOVI ZA ROBLJENJE se uporabljajo za robljenje iverala in drugih materialov. Z robnim trakom se zaščiti iverko pred vlago, udarci in drugimi mehanskimi poškodbami. Najpogosteje se uporabljajo melaminski trakovi, PVC trakovi in ABS trakovi, ki se jih pod visoko temperaturo prilepi na osnovo.

MDF ali MEDIAPAN zaradi fine
strukture omogoča vsestransko obdelavo
MDF (Medium density fiberboard) ali MEDIAPAN je  razmeroma nov material v pohištveni industriji, ki v mnogočem nadomešča klasične iverne plošče in masivo zaradi številnih možnosti obdelave. Narejen je iz finega lesnega prahu, ki je skupaj zlepljen z različnimi smolami pod visoko temepraturo in pritiskom. Ima enotno strukturo in gostoto. Ker ima bolj fino strukturo kot iverka, se ga lahko tudi rezka, dela utore, profilira robove ipd., kar je idealno za imitacijo masivnih vratc. MDF se zaključi z lakiranjem ali različnimi vrstami folije, furnirja,... Robove ni potrebno zaščititi z robnim trakom, ker se lahko čeznje povleče folije ali lamiante, s katerimi je obdelana sprednja ploskva (pri iverki se ostri robovi lahko krušijo).

Kuhinja Regola - macesnov ščetkan
furnir v rahlo valovitem izgledu.
Več: TUKAJ
FURNIR je tanek, nekaj mm debel kos lesa, ki se ga lepi na osnovo z lepilom ter zaščiti s prozornim ali barvnim lakom. Ima vse odlike masivnega lesa, le da se ga lepi na osnovo iz iverke ali mdf-a.

LAMINAT ali ULTRAPAS je umeten večplasten material, ki se ga uporablja za oblaganje osnovnih lesnih kompozitov. Laminate se uporablja pri izdelavi pohištva, vrat, talnih oblog, okenskih okvirjev in polic,...
Podlogo laminata predstavlja nekaj celuloznih slojev, ki jih impregnirajo s fenolno smolo. Nanjo gre plast visokokvalitetnega in vpojnega dekorativnega papirja, ki se ga zalije in zaščiti z melaminsko smolo. Vse skupaj pod visokim pritiskom in temperaturo stisnejo v posebnih stiskalnicah. Laminate odvisno od debeline in končne namembnosti izdelujejo v obliki plošč ali rol. Laminat nalepijo na osnovo - pri pultih je to pogosto trislojna 38mm debela iverna plošča.
(V Sloveniji se pod pojmom laminat pogosto misli na laminatna tla, vendar je laminat zgolj zgornja, zaščitna in dekorativna plast laminatnih talnih oblog.)


Kuhinja Telera, narejena iz mdf-a in
ALKORCELL folije,
imitacija masive. Več: TUKAJ
FOLIJE so tanke umetne snovi, narejene iz ene snovi, ki se jih uporablja za oblaganje lesnih kompozitov. Najpogosteje se uporablja folije, ki so narejene iz istih materialov kot robni trakovi (termoplastične folije - recimo PVC ali PP folije). Dobavljive so v številnih barvnih odtenkih ter imitacijah lesa. Nekatere folije, kot je recimo ALKORCELL, se vse pogosteje uporabljajo v pohištveni industriji, saj se material lahko reciklira, ne vsebujejo formaldehidov, so odporne na praske, barvno obstojne in vsestransko uporabne.

Tu velja opozoriti, da se pogovorno pri kuhinjskem pohištvu za umetne materiale pogosto uporablja enoten pojem folija, pri čemer lahko to pomeni različne folije ali laminate oziroma ultrapas.

Kuhinja EGGERSMANN: vrhunska
lakirana kuhinja s 14-kratno obdelavo vratc.
Več: TUKAJ
LAKIRANE KUHINJE: Prednost lakiranih kuhinj je v tem, da vratca nimajo nobenih vidnih robov, oziroma so "zaprta" z vseh strani. Lak je lahko matiran ali svetleč, v številnih barvnih odtenkih. Pri laku je potrebno paziti na kvaliteto izvedbe lakiranja. Optimalno lakiranje se izvaja v posebnih lakirnicah, kjer so zagotovljeni ustrezni pogoji: prava vlaga in temperatura, brez prašnih delcev. Površina mora biti gladka, brez gubic, pikic in drugih nepravilnosti, površina se ne sme »lomiti«, večkrat kot so vratca lakirana, boljša je kvaliteta (temu primerna pa seveda tudi cena).

Masivna kuhinja Olimpia. Več: TUKAJ
MASIVA je najbolj naraven material. Danes ni toliko v uporabi, se pa zaradi svojih lastnosti in ekološke neoporečnosti počasi znova vrača. Uporablja se jo zlasti za klasične in rustikalne kuhinje. Masivna vratca so lahko v celoti masivna ali pa je masiven rob, osrednji del vratc je narejen iz polnila, ki je furniran v istem lesu kot rob. Kako bodo vratca narejena, je odvisno od željenega končnega efekta ter lastnosti uporabljenega lesa (teže ter krčenje in raztezanje). Lesena vratca se zaščiti s prozornim ali barvnim lakom, redkeje so oljena.

Kuhinja CRISTAL, narejena iz kaljenega stekla,
vpetega v aluminijast okvir. Več: TUKAJ
STEKLO: Kaljeno steklo se v kuhinjah vse bolj uveljavlja, ne zgolj kot stenska obloga, temveč tudi kot pult in fronte. Steklena plošča vratc je na različne načine vpeta v ogrodje (recimo aluminijast okvir). Čiščenje je preprosto, je odporna na udarce, praske, lahko je v mat ali sijajni izvedbi, barvano ali na notranji strani prelepljeno z barvno folijo ali fototapeto. Pulti iz kaljenega stekla so tanki, debeli le centimeter ali dva. Moderen in hkati večen izgled.

OSTALI MATERIALI: v članku so našteti najpogostejši materiali, ki se jih uporablja pri izdelavi kuhinjskega pohištva in pohištva na splošno. Poleg naštetih so v uporabi še številni drugi materiali, od vezanih plošč, naravnih in umetnih kamnov, akrila, inoxa, aluminija in drugih kovin, kamnitega furnirja,...


Še več informacij o kuhinjskem pohištvu najdete na povezavi: ABC nakupa kuhinje.

(C) Gros-Novak, d.o.o. Studio kuhinj Gros-Novak www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar